A növénytermesztés az emberiség egyik legősibb tevékenysége, amely biztosítja a táplálékellátást, továbbá oxigént termelnek, így hozzájárulnak a levegő tisztításához, ezáltal pedig bolygónk egészségéhez. Már gyermekkorban érdemes megismertetni a gyerekeket ennek a területnek a rejtelmeivel, hogy később is szívesen foglalkozzanak vele. Az ilyen korai tapasztalatok segítenek a környezettudatosság, a felelősségvállalás, a kitartás és az egészséges étkezési szokások kialakításában, miközben a gyerekek kézügyességét és finommotorikus készségeit is fejlesztik.

A növénytermesztés gyakorlati módon tanítja meg a gyerekeket a természet tiszteletére és a környezetvédelemre. Megtapasztalhatják, hogy a növények gondozása türelmet és kitartást igényel, ami hozzájárul személyiségük formálódásához. Emellett a saját kezűleg termesztett zöldségek és gyümölcsök fogyasztása ösztönzi őket az egészségesebb táplálkozásra. Az ültetés, folyamatos gondozás és betakarítás során a finommotorikus készségeiket is fejlesztik.

Vetés és termesztés…

A vetés a termesztés első lépése. A megfelelő magok kiválasztása után meg kell határozni az optimális időpontot. Tavasszal a saláta, retek, vagy a spenót ültetésével lehet megkezdeni a szezont, nyáron érkezik az uborka, dinnye és a kukorica, míg ősszel lehet kísérletezni a répa, petrezselyem, káposzta és karalábéfélék elültetésével.

Egyes növények palántaként könnyebben meghonosodnak. Ilyenkor előre ki kell nevelni a dugványokat, majd a megfelelő méretben és időben ki kell ültetni őket a talajba. A művelet során ügyelni kell arra, hogy a gyökerek ne sérüljenek, és elegendő nedvességet kapjanak a kezdeti időszakban.

A gyomnövények veszélyeztethetik a termesztett növények egészségét, ezért rendszeresen el kell távolítani őket. A gyerekek megtanulhatják felismerni a nem hasznos virágokat, és elsajátíthatják a gyomlálás különböző módszereit.

A megfelelő öntözés elengedhetetlen a növények számára. A kicsik megismerik a locsolási technikáit, időzítést, valamint a túl- és az alulöntözés káros hatásait. Megtanulhatják, hogy a különböző növények eltérő mennyiségű vízre van szükségük a fejlődésük során.
A termés betakarítása a növénytermelés végső szakasza. A gyerekek elsajátíthatják, hogyan kell felismerni a növények érettségét, valamint megismerkednek a betakarítás különböző módszereivel. Emellett felismerik majd, hogyan kell tárolni és felhasználni a munkájuk gyümölcsét a leghatékonyabban.

Ha van rá lehetőség, akkor érdemes a gyerkőcöket mezőgazdasági gépekkel is megismertetni. Az óriási monstrumok garantáltan lenyűgözi őket, a traktorok cserélhető elemei pedig biztosan felkeltik az érdeklődésüket. Ilyen lehet például a cserélhető művelőkerék, vagy az erőgép mögé csatlakoztatható, különféle talajművelő eszközök, mint az eke, a tárcsa és a kultivátor.