Cikkek kismamáknak, egészség

Gyermekkori lúdtalp kezelése

A gyermekkori lúdtalp gyakori ortopédiai rendellenesség, mely a láb ívét érinti és amennyiben nem kerül idejében kezelésre, további problémákat okozhat a testtartásban és a járásban egyaránt.

Mi is pontosan a lúdtalp?

A lúdtalp azt jelenti, hogy a láb belső íve, ami normál esetben kissé emelkedett, laposabbá válik. Ez megnöveli a talp teljes felületét, amely érintkezik a talajjal, gyakran a belső boka ívének kidudorodásával. A lúdtalp jellemzően genetikai betegség, de rossz lábbelik is kiválthatják, mivel ezek nem megfelelően támogatják a láb ívét.

Milyen tünetekkel jelentkezik a lúdtalp?

Nem minden lúdtalp okoz tüneteket, de néhány gyermeknél előfordulhat fájdalom a lábakban, főleg séták vagy futás után, a problémás vagy ügyetlenebb járás is utalhat a problémára, ezen kívül a beteg láb dudorodhat és gyorsabban fáradhat el.

Mikor és milyen orvoshoz forduljunk?

Amennyiben a gyermeknél fenti tüneteket észleljük, célszerű ortopéd orvossal konzultálni. A diagnózis rendszerint a fizikai vizsgálat és a tünetek alapján történik, bár néha további képalkotó vizsgálatokra (pl. röntgen) lehet szükség.

Hogyan kezelhető a gyermekkori lúdtalp?

A kezelés általában a tünetek enyhítésére és a láb normális alakjának visszaállítására irányul. A kezelési lehetőségeket speciális cipők és talpbetétek is támogatják, továbbá, elrendelhetnek fizioterápiát, ahol a láb és a boka izmainak az erősítése a cél, ritkán sebészeti beavatkozást is elrendelhetnek. Mindenképp jól jöhetnek tehát az ortopéd cipők a megfelelő tartás biztosítása érdekében, ma már számos ilyen típusút piacra dobnak a gyártók.

Milyenek a gyógyulási kilátások?

A lúdtalp kezelésének sikere nagymértékben függ a rendellenesség súlyosságától és attól, hogy a gyermek mennyire követi az orvos által javasolt kezelési tervet. A legtöbb esetben, ha a kezelés korán elkezdődik, a lúdtalp nem okoz tartós problémákat.

Egyéb helyzetekben, ahol a lúdtalp komolyabb tünetekkel jár, a gyógyulás időtartama is tovább tart, ilyenkor a gyermeknek rendszeres orvosi ellenőrzést és kezelést írnak elő. Az esetek többségében azonban a kicsi lába normális állapotba hozható.

lakás, otthon

Hogyan készüljünk fel egy költözésre?

A költözés nagy változást jelent, gyakorlatilag egy új életszakasz kezdetét. Bár hajlamosak vagyunk a költözést stresszes feladatnak tekinteni, a megfelelő előkészületekkel ez a folyamat sokkal gördülékenyebbé tehető. Sokan a ruhák csomagolásától tartanak a legjobban, ami tényleg egy nagy volumenű és időigényes feladat. Nézzünk meg néhány tippet és trükköt, hogy a költözés a lehető legkevesebb fejfájást okozza.

Mielőtt bármilyen csomagolásba is fognánk, először tűzzük ki a költözési dátumot és tartsuk magunkat ehhez az időponthoz. Így könnyebben tudunk tervet készíteni, beosztani az időnket és megállapítani, hogy mely dolgok lesznek azonnal szükségesek az új helyen, és mik azok, amiket később is kipakolhatunk.

Ezután következhet a szelektálás. Rendszerezzük át a dolgainkat, majd döntsük el, melyik tárgyaink, ruháink maradnak és melyeket adjuk el, ajándékozzuk el vagy dobjuk ki. A felesleges holmiktól való megszabadulás jelentősen lecsökkentheti a költözési terheket.

Mire figyeljünk a csomagolásnál?

A költözés során kulcsfontosságú a megfelelő csomagolóanyagok használata. Kellő mennyiségű dobozra, buborékfóliára, ragasztószalagra, stb. lesz szükségünk. Mindig legyen kéznél néhány extra doboz a nem tervezett esetekre.

A ruhák csomagolása sokszor az egyik legidőigényesebb feladat, hiszen nagy mennyiséggel és változatos formákkal, méretekkel kell számolnunk. Rendezzük a ruháinkat típus szerint – ingek, nadrágok, pulóverek, stb. Ezzel nem csak a csomagolást, de a kicsomagolást is megkönnyíthetjük. A ruhanemű használatának a gyakoriságát is vegyük figyelembe a csomagolásnál. Tartsuk kéznél azokat a ruhákat, amikre az első napokban szükségünk lesz, és pakoljuk a doboz aljára azokat, amiket később, például a szezonváltásnál fogunk elővenni.

A ruhákat csomagolhatjuk hengerbe göngyölve, vagy vállfával együtt, hogy ne gyűrődjenek. Az érzékeny anyagú, könnyen gyűrődő darabokat akár egyenként is berakhatjuk selyempapírba.

A vállfán tartott ruhákat egy nagy szemeteszsákba helyezhetjük úgy, hogy a vállfák lógjanak ki a zsák tetején. Így egyben, gyorsan és egyszerűen mozgathatjuk a az érzékenyebb darabokat. Ne felejtsük el, hogy a bőröndjeinket és utazótáskáinkat is alkalmazhatjuk a ruhák szállítására.

Bár a költöztetés gyakran stresszes feladatnak tűnhet, a megfelelő előkészületekkel és a ruhák gondos becsomagolásával jelentősen javíthatunk a nehézségeken. Okvetlen tartsuk szem előtt, hogy a költözés nem csak a helyváltoztatásról szól, hanem arról is, hogy új otthonunkban új emlékeket fogunk létrehozni.