Cikkek kismamáknak

Hogyan maradjunk formában szülés után?

A terhesség ideje alatt a kismamák többsége jellemzően felszed egy pár plusz kg-ot. A gyermek megszületése után számtalan egyéb teendő várja az újdonsült szülőket, így nem marad túl sok idő a testünk karbantartására és az egészséges életmód, étkezés betartására, odafigyelésére. Ugyanis egy kisbaba rengeteg odafigyelést igényel, az édesanyjának szinte folyamatosan mellette kell lennie, ezért az esetek többségében a terhesség ideje alatt felszedett kilók nem lefelé mennek, hanem inkább felfelé.

Mit tehetünk, hogy normalizáljuk a súlyunkat?

Ahhoz, hogy a súlyfeleslegünktől megszabaduljunk rengeteg akaraterőre lesz szükségünk. Meg kell próbálnunk bevezetni egy rendszert és igyekezni betartani, még akkor is, hogyha lehetetlennek tűnik. Ha szükséges, kérjük dietetikus segítségét is, aki összeállítja számunkra a megfelelő étrendet. A lényeg az, hogy kerüljük a cukros élelmiszereket, üdítőket, napjában többször étkezzünk kis adagokat, a legideálisabb minimum ötször. Este 6-7 után már ne étkezzünk, kerüljük a szénhidrátokat, sok zöldséget és gyümölcsöt fogyasszunk, ezáltal a vitaminokat is pótoljuk és nem utolsó sorban ügyeljünk a bő folyadékbevitelre.

Ez volt a táplálkozás része, de mi legyen a mozgással?

Hiába az egészséges étrend, ha a rendszeres mozgás meg kimarad. Az étkezés a diéta mindössze negyedét teszi ki, a nagyobb rész az edzések minőségéről és gyakoriságától függenek. Végezhetünk gyakorlatokat az otthonunkban is, hiszen az interneten már rengeteg olyan videót találhatunk, ahol edzők mutatnak különféle gyakorlatokat, ám a legjobb, ha időt szakítunk arra, hogy legalább heti kétszer ellátogassunk egy jól felszerelt edzőterembe. Ilyenkor megkérhetjük a párunkat vagy a nagyszülőket, hogy vigyázzanak egy kicsit a kisdedre. A tökéletes végeredmény elérése érdekében célszerű olyan edzőtermet keresni, ahol Technogym gépek találhatóak, mivel prémium minőséget képviselnek  és biztosítják az ideális környezetet a hatékony mozgáshoz. A haladó felhasználók a Technogym felhő alapú ökoszisztémájában rejlő lehetőségeket pedig maradéktalanul ki tudják használni.

Cikkek kismamáknak

Kiváló üzemorvos Angyalföldön!

Bizonyos munkahelyeken a munkavégzést addig nem lehet megkezdeni, amíg a munkavállaló nem esik át üzemorvosi vizsgálaton. A munkáltatónak kötelessége ezt biztosítani és megszervezni, a dolgozónak pedig meg kell jelennie. A foglalkozás-egészségügyi orvos feladata a vizsgálat lebonyolítása, amit a munkaadónak finanszíroznia kell. Az egésznek a lényege, hogy a szakorvos képet kapjon arról, hogy a munkavállaló egészségi állapota megengedi-e, hogy gond nélkül elláthassa a feladatait. A vizsgálatot meghatározott időközönként, rendszeresen szükséges elvégeztetni, amire a munkáltatónak biztosítania kell a lehetőséget.

Mi történik az üzemorvosi vizsgálatok során?

Az üzemorvosnak el kell döntenie, hogy a páciens egészségi állapota alkalmas-e munkájának az elvégzésére. Ehhez bizonyos vizsgálatokat meg kell csinálnia. A munkakör határozza meg, hogy mit szükséges ellenőriznie, ugyanis teljesen más dolgokat néz egy irodai dolgozó esetében, mint azoknál, akik mondjuk veszélyes anyagok közelében munkálkodnak. Az orvos ilyenkor arról is tájékoztatja a dolgozót, hogy milyen védőfelszerelések viselése javasolt, de kitér olyan tanácsokra is, hogy mit kell tennie a biztonsága érdekében. Az üzemorvosok munkahigiénés kérdésekben is jártasak, így bátran feltehetjük ezzel kapcsolatos kérdéseinket. Amennyiben az orvos úgy ítéli meg, hogy az adott illetőnek további kivizsgálásokra van szüksége, akkor megírja a beutalókat, majd tájékoztatja őt a további teendőiről. A vizsgálatok alól nem szabad kibújni, hiszen törvényileg is szabályozva vannak.

Fővárosunkban több helyen is lehetőségünk van az üzemorvosi vizsgálatra, az egyik legmegbízhatóbb Dr. Torzsa Péter üzemorvos, aki rendkívül elhivatott és lelkes a szakmájában. Angyalföldi rendelőjében megbizonyosodhatunk egészségi állapotunkról, szükség esetén akár még szűrővizsgálatokon is részt vehetünk. A doktor úr először alaposan kikérdez minket, majd a kapott információk alapján elmondja javaslatait.

Cikkek kismamáknak

Hurrá, nyaralunk!

A nyaralást minden évben nagyon várják a családok. Különösen igaz ez a gyermekekre, akik meglehetősen izgatottak szoktak lenni. A pihenés és a szabadság feltölti a szülőket és a gyermekeket egyaránt. Az utazás előtti napokban nem könnyű a dolga az édesanyáknak, hiszen jellemzően ők gondoskodnak arról, hogy minden szükséges dolgot bepakoljanak a bőröndbe. Ha gyerekkel utazunk, bizony nem elegendő némi váltóruha, fürdőruha vagy törölköző, ennél sokkal több mindent magunkkal kell vinnünk. A bejegyzésünkben most összeszedtük a legfontosabbakat!

Mi mindenre lehet majd szükségük a kisgyermekeseknek a nyaralás során?

A kezdő szülők, az első nyaralás alkalmával legszívesebben az egész házat bepakolnák, hogy gyermekük nehogy hiányt szenvedjen valamiben. Fontos, hogy jóval előre gondoljuk át, hogy mit vigyünk magunkkal, a legjobb, ha készítünk egy listát.

Az időjárás kiszámíthatatlan, ezért ezt mindenképp vegyük figyelembe. A rossz idő esetére legyen a tarsolyunkba melegebb öltözék, valamint zárt, vízhatlan cipő is. A ragyogó napsütést mindenki szereti, ám a nap káros hatásaitól okvetlen védjük testünket, éppen ezért fejfedő vagy kalap jó, ha van nálunk, illetve a magas faktorszámú naptejről se feledkezzünk meg.

A nyaralásra állítsunk össze egy egészségügyi ládát is, amiben legyen sebtapasz, steril géz, olló, fertőtlenítőszer, lázmérő, lázcsillapító, orrspray, kalcium, rovarcsípés ellen pedig nyugtató zselé.

Némi játékot is pakoljunk be, ugyanis hiába választottunk gyerekbarát szállást, ez nem jelenti azt, hogy a szállásadók gondoltak rá. A nagyon pici babáknál elengedhetetlen kellék a babkocsi, ennek  lehetőleg maradjon még hely az autóban. A gyermekek iratait ugyancsak rakjuk be a retikülbe.

Az esti sütögetéseket tönkre tehetik a szúnyogok, főleg, ha vidékre vagy víz mellé készülünk, ezért a szúnyog- és kullancs riasztó is helyet kell kapjon a bőröndben. Esőkabát, esernyő se maradjon le a listáról, az útra pedig készítsünk némi elemózsiát és bőséges folyadékot.