Cikkek kismamáknak

Mikor lehet megtudni, hogy kisfiú vagy kislány lesz-e a kis jövevény?

A babavárás csodás időszak egy leendő édesanya életében, mondhatni izgalommal és élményekkel teli. Fantasztikus érzés, amikor elkezd a baba rugdosni, mocorogni, ráadásul ilyenkor az ételek tekintetében is teljesen más dolgokat kívánunk meg. Vannak babonák arra vonatkozóan is, hogy az ízek, amiket kívánunk, utalnak arra, hogy milyen nemű magzatot hordunk a szívünk alatt. A hiedelmek úgy tartják, hogy, akik inkább az édesebb dolgokat kívánják, azok lánygyermeket várnak, akik pedig a sósat, savanyút, minden bizonnyal kisfiút. Viszont ezek még nem garantálnak semmit, hiszen számos kismama az édeset és a savanyút is egyaránt szívesen fogyasztja, tehát a legbiztosabb, ha ultrahangra megyünk.

Mikor kell várandósan ultrahangos vizsgálatra mennünk?

Az első ultrahangra az 5. és a 10. hét között kerül sor, amikor az orvos megállapítja a méhen belüli terhesség fennállását és ellenőrzi a magzat szívverését. Az ultrahangot a 12. hétig jellemzően hüvelyen keresztül végzik el. Ilyenkor a magzat csupán borsószemnyi méretű, leginkább csak az életjeleit lehet észlelni, a neme még ekkor nem derül ki. Ezért is van az, hogy ilyenkor hüvelyi úton végzik a vizsgálatot, mert részletesebb képet ad, mint a hasfalon keresztül.

Kötelező ultrahangos vizsgálatra a terhesség 11-13., 18-20. és a 30-32. heteiben kerül sor. Az első és a második ultrahang vizsgálat a genetikai, amikor a fejlődési rendellenességek kiszűrése a cél. A 12. heti vizgálat során ellenőrzik a tarkóredő vastagságát is. Ekkor már van némi esély arra, hogy mondjon valamit a szakorvos a baba nemére vonatkozóan, de a 18. heti ultrahangon nagyobb az esély erre.

A nőgyógyász ettől függetlenül bármikor elrendelhet ultrahangot, ráadásul a kismama saját akaratából bármikor bejelentkezhet 3 vagy 4 dimenziós ultrahangra vagy babamozira.

egészség

Honnan értesülhetünk a helyes életmódról?

Az egészségünk megőrzése érdekében számos dolgot tennünk kell, az egészségtelen ételektől nem csak a kilók szöknek fel rajtunk, hanem a szervezetünkben számos probléma is jelentkezhet. Kialakulhatnak szív- és érrendszeri megbetegedések, magas vérnyomás, pajzsmirigy gondok, cukorbetegség, de a bélrendszert is megbetegíthetjük és teljesen felborulhat az emésztésünk.

A helyes életmód lényegében egy folyamat, amelyet fokozatosan szükséges kialakítanunk, nem egyik napról a másik napra. A testi-lelki harmónia is összhangba kerül, ha odafigyelünk az ideális életmód szabályainak a betartására.

Az egészséges életmódhoz a táplálkozás és a mozgás egyaránt hozzá tartozik. Lehetőleg kerüljük a cukros dolgokat, magas szénhidráttartalmú ételeket, zsíros ételeket, inkább fogyasszunk sovány húsokat, zöldségeket, gyümölcsöket, ezeket a lehető legtöbbször leginkább nyers formájukban, a fehér liszt helyet alkalmazzunk egészségesebbet, például teljes kiőrlésűt, uganez vonatkozik a fehér kenyérre is. Igyekezzünk napjában többször, de kevesebb mennyiséget enni. A fehérje bevitelre is szenteljünk figyelmet és a kalóriák mellett se menjünk el. Az egészséges táplálkozást a szervezetünk garantáltan értékelni fogja, sőt még az immunrendszerünk is erősödik és a felesleges kilóktól is rövid idő alatt megszabadulhatunk.

Mi a helyzet a mozgással?

Akkor mondhatjuk életmódunkat helyesnek, ha az ideális étrend mellett a rendszeres mozgásra is odafigyelünk. Heti 3-4 alkalom az edzésre már elfogahatónak bizonyul, de napi fél órát is szentelhetünk rá. Olyan sporttevékenységet érdemes választani, amit nem kényszerből űzünk, hanem hobbiból. Előfordulhat, hogy többet is ki kell próbálnunk mire megtaláljuk az ihazit. Az edzőtermekben jellemzően jó a hangulat, az edzők jelenléte motíválóan hat, ráadásul csoportos órákon is van lehetőség részt venni, ezért célszerű talán egy ilyen helyen kezdeni.

A helyes életmód egyik legfontosabb feltétele, hogy a dohányzást és az alkoholfogyasztást messziről kerüljük.

Egyéb tippeket, hasznos tanácsokat célszerű keresnünk az interneten, hiszen rengeteg szakember, életmódváltó a világhálón osztja meg észrevételeit. Tehát egy megbízható fitnesz blog a segítségünkre lehet az egész folyamat során, ezért olvassunk bátran ilyen oldalakat. Lényegében kezdjük az egészet azzal, hogy elmerülünk az információk rengetegében és gyűjtsük be mások tapasztalatait.

Cikkek kismamáknak

Milyen füzeteket vásároljunk az iskolakezdésre?

Végre itt a nyár, amikor a gyerekek rendkívül örülnek a nyári szünetnek és kiélvezik minden pillanatát mielőtt újra beülnének az iskolapadba. A szülőknek viszont sok dolguk van ebben az időszakban abból a szempontból, hogy szeptemberig minden szükséges felszerelést be kell szerezniük az iskolakezdésre. Sokan ott rontják el, hogy az utolsó pillanatra hagyják ezeknek a dolgoknak a megvásárlását, ráadásul többen össze sem írják, hogy a gyerkőcnek pontosan mire is lesz szüksége, így számtalan fontos eszköz lemarad a listáról.

Tehát az első és legfontosabb lépés, hogy már a nyári szünet elején kezdjük el összeírni, hogy milyen iskolaszerek kellenek majd, ezt megelőzően pedig ellenőrizzük le az előző tanévben használt tancuccok állapotát. Amennyiben úgy véljük, hogy van, ami még jó állapotban van, akkor bátran használjuk a következő iskolai évben is, így sokat spórolhatunk, ugyanis az összes tanfelszerelés beszerzése nem olcsó mulatság.

Milyen alap dolgok kerüljenek az iskolatáskába?

Maga az iskolatáska az egyik legfontosabb felszerelés, amelynek maximálisan kényelmesnek kell lennie, még akkor is, ha meglehetősen meg van pakolva. Tollak, ceruzák, színes ceruzák, szövegkiemelők se maradjanak le, de a tolltartóba radír és hegyező, illetve körző is kerüljön. A könyveken kívül számos füzetre is szüksége lesz a lurkóknak, amelyekbe leírhatják az órán elhangzottakat. A gyerekek szívesebben jegyzetelnek olyan füzetekbe, amelyek mondjuk mintásak és színesek és ma már a gyártók számtalan ilyen típusút csinálnak. Választhatunk például olyat, amelyen a kedvenc mesehőse van vagy filmszereplője.

Irodaszer rendelés során ügyeljünk arra, hogy megbízható helyről szerezzük be a termékeket, a legjobb megoldás, ha mindent online rendelünk meg, hiszen így időt és energiát is megspórolhatunk.