Cikkek kismamáknak

Gyerekbarát szállás a Somlói hegyvidéken!

Hazánk legkisebb, de annál szebb borvidéke a Somlói Borvidék, ahol mindössze 550 hektáron zajlik a szőlőtermesztés. 1998-ban a vidéket bővítették, innentől Kissomlyó, és a Ság hegy is a terület részévé vált. A szőlőtőkék alatt húzódó tanúhegyek vulkanikus eredetűek, ezért a borokban sokkal jobban lehet érezni az ásványi anyagokat, amelyek még zamatosabbá teszik a nedűket. Mivel a hegyek északra eső felén is zajlik a szőlőtermesztés, ezért az ültetvények szinte teljesen körbe érnek. Az éghajlat kedvezően hat, hiszen nyáron mérsékelten meleg a levegő, a téli időszak pedig viszonylag enyhe. A látvány is lehengerlő a táj és az ültetvények szempontjából egyaránt, hiszen úgy néz ki, mintha a tőkék magából a bazaltból nőttek volna ki.

Milyen szálláshelyeken húzódhatunk meg a vidéken?

Az egész vidék hangulata csodálatos. Friss a levegő, gyönyörű a kilátás, valamint a nyugtató csendben tökéletesen hallani a természet varázslatos hangját, például a madarak csicsergését. Garantált, hogy a család minden tagja, -a legkisebbektől a legnagyobbakig- megtalálja a számára ideális programot.

A térségben található az 5 Ház Borbirtok, ahol kiváló programokban, gasztronómiai élményekben lehet részünk. Az apartmanok modern berendezésekkel vannak felszerelve, hihetetlenül kényelmes ágyakkal, kétségtelen, hogy maximálisan kipihenhetjük a rohanó hétköznapok fáradalmait. Az 5 Ház Borbirtok kimondottan családbarát szállásokat kínál, így nyugodtak lehetünk afelől, hogy gyermekeink teljes biztonságban lesznek az itt eltöltött idő alatt, a felnőttek pedig bátran részt vehetnek a legjobb borkóstolókon.

Amikor éppen nem kirándulni visszük a gyerekeket, vagy megmutatni nekik a nevezetességeket, a környék látnivalóit, akkor eltölthetjük velük az időt a szálláson található izgalmas társasjátékok egyikével. Jó idő esetén tollasozhatnak a kertben, amíg a felnőttek elkészítik bográcsban a finom vacsorát, vagy előkészülnek az esti grillpartira.

A hangrendszerrel felszerelt parti helyiségben még a lurkók születésnapi buliját is megünnepelhetjük, lufikkal, tortával, vagy amivel csak szeretnénk, a birtok alkalmazottai készséggel segítenek bármiben.

A Somlói vidéken található 5 Ház Borbirtok nem csak gyerekbarát, hanem állatbarát szállás is, kis kedvenceinket ugyanolyan vendégként kezelik.

Ha erre járunk, mindenképp kóstoljuk meg a vidék leghíresebb borait, köztük a furmintot, hárslevelűt, olaszrizlinget, traminit és a nevezetes juhfarkat.

Cikkek kismamáknak

Egy hangulatos cseh kisváros! | Český Krumlov

A kellemes kirándulások mindig feldobják a hangulatunkat. A három-négy napos városlátogatások igazi feltöltődést jelentenek a strapás hétköznapok után. Szerencsére több ismert európai nagyvárosba is elmehetünk, de egyedi szépségű, bűbájos kisvárosokat is felkereshetünk. Egyik ilyen magával ragadó település Cesky Krumlov.

Ez a városka alig 440 km-távolságra található Budapesttől, ezért autóval is gyorsan és kényelmesen odaérhetünk. De buszok és vonat is gyakran indul ebbe a városba. A város aprócska és egyetlen egy központban található meg minden látványosság valamint az éttermek és a szórakozó helyek is.

Mivel várja a látogatókat ez a cseh kisváros?

Csodálatos természeti környezetben a Moldva folyó kanyarulatában talállható az aprócska, szűk utcákból álló Cesku Krumlov.
Kellemes séták helyszíne is lehet ez a már kőkorban is lakott középkorban újjászületett és az óta is fejlődő település, hiszen több egyedi építészeti stílus, mondhatjuk azt, hogy minden kor jellegzetes stílusa megtalálható itt. Méltán került fel az Unesco Világörökségi Listájára. Érdemes meglátogatni a XVIII. században épült jellegzetes barokk stílusú, gyönyörűen díszített kastélyszínházat.
De Cesku Krumlov híres a XIV. században épült Szent Vitus templomról, valamint a szintén több száz éve álló városháza épületéről. Legismertebb látványossága Hradzsin vár. Csehország második legnagyobb, gótikus- reneszánsz stílusú vára. Az óváros lakóházait pedig a román stílusú ablakok díszítik. De a modern kor is képviselteti magát, hiszen ebben a városban található Egon Shiele Művészeti Központ.

Cesku Krumlov hangulatos városában a híres cseh gasztronómiai különlegességek a knédli, valamint a sörben párolt és sült sertéscsülök is várja a vendégeket. Számos aprócska, családias hangulatú étteremben ajánlják a tradicionális finomságokat. Született már egy írás a Magyar Nemzeti Múzeumról is, mint kiváló kirándulási hely. Érdemes azt is elolvasnia!