lakás, otthon

Milyen megoldások léteznek a penész eltüntetésére?

Sokaknak nagy fejtörést okoz, hogy miként tüntessék el otthonukból a penészt. Sajnos a nedves, nyírkos környezet előszeretettel kedvez a penész megjelenésének, amelyet elég nehéz maradéktalanul kiírtani. Ma már bőven léteznek olyan tisztítószerek, amelyek ezt a célt szolgálják, ám a legtöbbjük sajnos nem bizonyul hatékonynak, pedig a gyártók évről évre igyekeznek valamilyen újdonsággal előrukkolni. A megvásárolható tisztítószerek közül is csak azok mondhatóak valamennyire jónak, amelyek márkásak és nem a legolcsóbb kategóriát képviselik, tehát nem érdemes ezen spórolni. Ám napjainkban a penész elleni szereken kívül más megoldások is léteznek, hogy eltávolítsuk a penészgombákat, az ózon például igazoltan hatásos ellenségük.

Hogyan és miként hat az ózonos penészmentesítés?

Az ózonnal nem csak a felületeken jelenlévő penészgombák tüntethetőek el maradéktalanul, hanem azok is, amelyek nem látszódnak, de jelen vannak a levegőben, bútorzatban, falakon, illetve a szövet mélyén, ugyanis a spórák előszeretettel bújnak meg az említett területeken. Az ózongenerátor nem mellesleg nem csak a penész ellen kiváló megoldás, hanem az egyéb baktériumok, kórokozók, szennyeződések eltávolítására is, arról nem beszélve, hogy remek fertőtlenítés szempontjából is. Nem véletlen, hogy a járvány ideje alatt, megnövekedett az ózonnal történő tisztítások száma.

Az ózonmolekulák reakcióba lépnek a penészgombákkal, ezáltal egy oxidációs folyamatot indítanak el, ami rövid idő elteltével látványos eredményeket produkál. A rendszeres ózonos kezelés meggátolja a penész elterjedését, az elszaporodásukat még olyan környezetben sem teszi lehetővé, ami kedvező a spórákra nézve.

A penészt a lehető leghamarabb javasolt eltüntetni otthonunkból, hiszen káros hatást gyakorol egészségünkre nézve, a kisgyermekek szervezetét sem kíméli. A penészmentesítés hatékonyan tehát elvégezhető az ózongenerátor segítségével, ám néhány biztonsági szempontot be kell tartani a folyamat során, hiszen az ózon veszélyes lehet az élő szervezet számára. Éppen ezért az érintett helyiségből a növényeket is vigyük ki és amíg tart a tisztítási folyamat, addig mi se tartózkodjunk a helyiségben. Sőt, a művelet befejeztével érdemes még egy fél órát várnunk, majd egy alapos szellőztetést végeznünk.

Cikkek kismamáknak, lakás

Mit tartsunk elzárva a gyermekektől?

A kisgyermekkel rendelkező családoknak számtalan mindenre ügyelniük kell. A kisgyerekek meglehetősen találékonyak és a félelemérzetük sem az igazi, kíváncsiságuk pedig hajtja őket. A már totyogó lurkók is szívesen fedezik fel környezetüket, előszeretettel vizsgálják meg a lakásban fellelhető dolgokat. Egy háztartásban számtalan veszély leselkedik a gyerekekre, sokszor még olyan berendezések, tárgyak is fenyegetőek lehetnek, amire mi magunk se gondolnánk. Tehát rengeteg dolgot el kell zárnunk előlük, lehetőleg minél magasabbra, hogy még véletlenül se érjék el, az alacsonyabban lévő szekrények esetében pedig alkalmazzunk gyerekzárakat.

Pontosan milyen dolgokat célszerű elzárva tartanunk?

A konyha az egyik legveszélyesebbnek mondható helyiség a számukra, ahol az evőeszközöket, késeket és ollókat nem szabad szem előtt hagynunk. Lehetőleg a konyhai gépeket is tegyük el használat után, amennyiben elől maradnak zsinórjukat tekerjük fel. A helyiségekben fellelhető konnektorokba minden helyezzünk vakdugót és a kábeleket is rakjuk eldugottabb területekre. A kozmetikumokat is zárjuk el a fürdőszobában és, amit még nagyon fontos gondosan elpakolni, azok a vegyszerek.

A háztartásokban jellemzően sokféle vegyszer fellelhető, amelyek bizony mérgezőek és súlyos baleseteket okozhatnak, ha nem ügyelünk kellően a tárolásukra. A tisztítószerek lenyelve többnyie marási sérülést okozhatnak a bőrre kerülve pedig égési sérülést. A rovarírtó szereken, általános tisztítószereken és az egyéb vegyszereken is van egy úgynevezett biztonsági adatlap, amely tartalmaz minden fontos információt, például azt is, hogy mi a teendő, ha a szemünkbe vagy a szánkba kerül. A biztonsági adatlapok feladata tehát, hogy kellő tájékoztatást nyújtsanak a veszélyekről, a biztonságos tárolásról és a megfelelő használatról, így ezt minden vegyszer esetében olvassuk el.