Cikkek kismamáknak

Miért jó és mennyire tartós a kókuszmatrac?

A babavárás csodás időszak a leendő szülők számára, boldogsággal és várakozással teli, azonban számos feladat is vár rájuk, ugyanis a babaholmik nagy részét ilyenkor szükséges beszerezniük, hogy rendelkezésre álljanak a baba érkezésekor. Az egyik legfontosabb bútordarab a kisded számára a kiságy, a kiságyba pedig matrac is kelleni fog, de sokak dilemmája, hogy pontosan milyet is válasszanak.

Miért válasszunk inkább kókuszmatracot?

Először is vegyük végig a matrac választás legfontosabb szempontjait. Fontos, hogy a kicsi számára kellő alátámasztást nyújtson, ez ugyanis elengedhetetlen az egésszéges fejlődése szempontjából, ráadásul így lesz védve a gerince az eldeformálódástól. A matrac keménysége is meghatározó, ezáltal hasra fekve sem fog a kicsi belesüllyedni. A matracnak jól kell szellőznie, hogy az esetleges nedvességek gyorsan távozzanak. A matrac mérete megfelelő legyen, pontosan illeszkedjen a kiságyba és figyeljünk a könnyen tisztíthatóságra is.

A kókuszmatrac ezen szempontoknak maximálisan megfelel, sokan azért nem ezt választják, mert keménynek vélik. A kókuszmatracot a kókuszdiót körülvevő rostokból készítik, önmagukban ezek a rostok törékenyek és merevek, ezért latextejjel itatják őket.

A kókuszmatrac éppen ezért természetes, ráadásul a kókuszrost egyáltalán nem veszi fel a folyadékot, így a nedvesség rövid idő alatt elpárolog belőle. A kókuszmatrac tisztítása sem nehéz, a huzat levételét követően elegendő csupán a zuhannyal leöblíteni, nagyjából egy nap alatt ki is szárad. Tény, hogy valóban kemény a kókuszmatrac és nem rendelkezik pontrugalmassággal, de ez van a legjobb hatással a baba fejlődésére. Ma már egyébként rendelkezésre állnak szivacsbevonattal ellátott darabok is, amelyek valamivel puhábbak.

A kókuszmatrac tartóssága is vitathatatlan, rendkívül hosszú ideig hibátlanok maradnak, nehezen sérülnek, tehát károk is kicsi eséllyel keletkeznek a felületükön.

egészség

Amit a panoráma röntgenről tudni érdemes

A fogászatokon a pontos diagnózis felállításához a fogorvos először többnyire röntgent rendel el. Napjainkban felkapott a panoráma röntgen, ez lényegében olyan képalkotó vizsgálat, amivel feltérképezhető a fogak és az állcsontok aktuális állapota. A felső és az alsó fogsorról készítenek egy kétdimenziós felvételt, de még az állkapocsízület, arcüreg alsó része is látszódik. A szájsebészeknek, fogorvosoknak ez meglehetősen nagy segítséget jelent, ugyanis így könnyebben végbe mennek a fogászati beavatkozások, mint például a gyökérkezelések, fog implantátum beültetések vagy éppen a fogszabályozások.

Szükségesek-e előkészületek a vizsgálat előtt?

A betegeket a vizsgálat során kisebb mértékű ionizáló sugárzás éri, de ettől függetlenül összetett előkészületek nem kellenek. A képminőség akkor lesz ideális, ha a vizsgált személy ékszerei, szemüvege és a rajta lévő fémtárgyak eltávolításra kerülnek. A vizsgálat idejére felhelyeznek egy ólomkötényt, ami védi a test egyéb területeit a sugárterheéstől, így a szövetek és sejtek is jobban védve vannak. Elsősorban a bőrt, a szemlencsét, a pajzsmirigyet és a csontvelőt kell védelmezni, erre vonatkozóan léteznek sugárvédelmi előírások is. Várandósoknak a vizsgálat nem engedélyezett, mivel káros hatással lehet a magzatra nézve.

A hagyományos filmes panoráma rötgen mellett ma már van digitális panoráma röntgen is. A hagyományos esetében van egy filmtartó, amibe röntgenfilmet helyeznek el, és az analóg fényképezőkhöz hasonlóan rögzíti a képet, a felvétel pedig rákerül magára a filmre. A digitális panoráma röntgen ennél lényegesen modernebb, ráadásul csekélyebb sugárterheléssel jár. A vizsgálat közben a röntgensugarakat egy speciális detektor érzékeli, a kép pedig digitális formában kerül elraktározásra. A készüléket rá lehet csatlakoztatni számítőgépre, ezáltal a felvétel rögtön megjelenik a szakorvos számára.