egészség

Orvosi vizsgálat sorban állás nélkül

A betegségek megelőzése érdekében bizonyos időközönként célszerű ellátogatnunk különféle orvosi vizsgálatokra, szűrésekre. Fontos, hogy ezt rendszeresen tegyük meg, ugyanis sok probléma még akkor felfedezhető, amikor még nem okoz tüneteket, így sokkal nagyobb esély van a gyógyulásra és a kezelések is hatékonyabban fognak működni.

A technológia fejlődésének köszönhetően ma már rengeteg képalkotó vizsgálat áll a páciensek rendelkezésére, a legelterjedtebb talán az ultrahang, ami betekintést nyújt a belső szerveink állapotára. Először a házi orvosunk felé szükséges jelezni, ha szeretnénk valamilyen vizsgálatot, mert elképzelhető, hogy beutaló is kelleni fog. Ezt követően hívjuk fel az adott szakrendelést és kérjünk időpontot. A koronavírus megjelenése előtt is sajnos az volt a tapasztalat az egészségügyben, hogy jellemzően nagyon sokára tudtak időpontot adni egy vizsgálatra, jelenleg a járványhelyzet fennállása miatt a várólista pedig még hosszadalmasabb lett.

Mi lehet a megoldás, hogy minél előbb sorra kerüljünk?

Manapság számos magánrendelés, magánkórház áll a betegek rendelkezésére, ahol ugyan fizetnünk kell, de sok szempontból megéri rááldozni a költségeket. Az egyik legnagyobb előnye a magánrendeléseknek, hogy sokkal gyorsabban juthatunk orvosi ellátáshoz és még sorban állnunk sem kell a rendelőben. Ehhez az szükséges, hogy felhívjuk az adott rendelőt és minél hamarabbra kérjünk időpontot.

A magánrendelőkben a környezet is exkluzívabb, ami pozitívan befolyásolja a hozzáállásunkat, a dolgozók is türelmesebbek, kedvesebbek, ráadásul a technológia is korszerűbb, így pontosabb képet kaphatunk egészségünk állapotáról.

Modern világunknak köszönhetően magánrendelők ma már vidéki településeken is vannak, a fővárosban kiváló magánrendelés Budapest 13. kerületében is van, ahol számos vizsgálatra van lehetőségünk bejelentkezni.

egészség

Hogyan tudhatom meg mi okozza a tüneteimet?

Az orvostudomány nagyot fejlődött az elmúlt években. Egyrészt az elméleti szektor is folyamatosan fejlődik, ahogyan a kapcsolódó tudományágak egyre több jelenségre találnak magyarázatot, az emberi szervezet működésének megismerésére is katalizátorként hatnak. Nem mellesleg azért, mert számos úgy diagnosztikai módszer fejleszthető ki a segítségükkel, ami által olyan dolgokat, folyamatokat is megfigyelhetünk, amire korábban nem volt lehetőség. Ahogyan a mikroszkóp felfedezése előtt nehéz volt elképzelni, hogy a világ kicsi, szabad szemmel nem látható részében mi zajlik, úgy akadályokba ütközött például az agyi tevékenység mérése, sőt, nehéz volt megmondani a test feltárása nélkül, hogy mi a helyzet belül.

Számos újítás bevezetése lehetővé tették a tengernyi kérdés megválaszolását, az röntgen, endoszkópos vizsgálatok, ultrahang vizsgálatok, CT, MR csak néhány példa azokra a képalkotó technológiákra, amelyek a vizsgálatok új dimenzióit nyitották meg.

Amikor betegek vagyunk, mi csak a tüneteket érezzük, nem tudjuk megmondani, hogy valójában hol működik hibásan a szervezetünk, mink sérült meg. Az orvosok számára is az első lépés bármilyen kezelés megkezdése előtt, hogy pontos diagnózist állítsanak fel, kétséget kizáróan azonosíthassák a tüneteink okát. Ehhez sok esetben a legjobb valamelyik itt is felsorolt vizsgálat alkalmazása. Például a hasi kismedencei ultrahang vizsgálat kiválóan alkalmas a hasi üregben található szervek vizsgálatára, elváltozások keresésére. Máj, vese, hasnyálmirigy, mellékvese mind vizsgálható, a rendellenességről kapott kép pedig nem csak a már érezhető, látható tünetek okára mutat rá, de a még korai stádiumban levő betegségek időben történő kezelésének elkezdését is lehetővé teszi.

Nem csak panaszokkal érdemes a vizsgálatokra jelentkezni, a rendszeres szűrővizsgálatok a prevenció fontos eszközei. Az üzemorvosok is elrendelhetnek szűréseket.

Cikkek kismamáknak

Hogyan zajlik egy baba és kisgyerek portré fotózás?

A fotós szakmában rengeteg szempontra figyelnie kell a szakembernek, hogy a képek tökéletesen sikerüljenek és az ügyfelek is boldogan távozzanak a portré fotózás befejeztével. Az effajta profi fotózások jellemzően több óráig is eltarthatnak, de az egész esemény sokszor annyira élvezetes, hogy az idő rövidnek tűnik a résztvevők számára. Általában még a legkisebbek és a fiatalabb generáció is meglehetősen élvezi. Ez azért van, mert a szakember nem csak a remek portrék készítésére ügyel és a technikai eszközök, fények szakszerű beállítására, hanem arra is, hogy megteremtse a jó hangulatot. Ezáltal a résztvevők nem fogják feszélyezve érezni magukat, inkább ellazulnak, megnyílnak és vidámság lesz úrrá rajtuk. A családias hangulat által valódi egyéniségük fog megjelenni a fotókon. Éppen ezért a fotós feladata az is, hogy a portré fotózást megelőzően, megismerkedjen az illetőkkel, így feltérképezheti személyiségüket és jobban képes lesz a lényegre koncentrálni.

Fotózást ajándékba is adhatunk családtagjainknak, barátainknak egyaránt, tökéletes választásnak bizonyul például egy születésnapra vagy karácsonykor a fa alá, de manapság a kismama fotózás vagy a baba, illetve gyerek portré készítése is meglehetősen felkapott a várandós édesanyák és szülők körében.

Milyen a baba fotózások menete?

Nincs is szebb alkalom annál, mint megörökíteni szemünk fényét, még egészen pici baba korában, hiszen csodás emlékek készülnek legféltettebb kincsünkről. Az újszülöttek fotózása a szülők számára is csodaszép emlék marad. A kisbaba fotózás már akkor megkezdődik, amikor a baba még a pocakban van, hogy az áldott állapotot is megörökítsék. A fotósnak jelezni kell a kicsi várható érkezését, ugyanis a portré készítését még a baba 7-10 napos korában célszerű lebonyolítani, mivel ekkor még könnyedén visszaalszik a pózváltások után és felveszi a magzat pózt. A baba fotózás teljes mértékben biztonságos, semmi olyan dolog nem történik, ami veszélyes lenne, vagy kényelmetlen a kisded számára. A szakemberek a helyiség fűtésére is odafigyelnek és többször tartanak szünetet, hogy az édesanya ölbe vehesse gyermekét és megetesse. Fontos, hogy a baba ellátásához szükséges dolgok álljanak rendelkezésre a műteremben, mert a folyamat órákig is eltarthat.

A nagyobb gyerekek fotózása pedig játékos formában megy végbe, hogy élvezze minden egyes pillanatát és együttműködőbb legyen. Szünetet ilyenkor is több alkalommal tartanak. Baba és gyerek portré fotózás Budapest belvárosában is számos helyen elérhető, gyakorlatilag bőven van miből válogatnia a szülőknek.