Az ideális világítás megteremtése otthonunkban nem csak a hangulat és a funkcionális szükségletek kielégítésére szolgál, hanem kiemelten fontos szempont a gyermekek szemének védelme is. A megfelelő világítás kialakítása során számos tényezőt kell figyelembe venni, hogy a környezet barátságos, egészséges és biztonságos legyen mindenki számára.

A természetes fény kihasználása alapvető szerepet játszik az otthon világításában. A napfény a legjobb fényforrás, hiszen segít a biológiai óránk szabályozásában, valamint jótékony hatással van a hangulatunkra és a közérzetünkre is. A nagy ablakok és a megfelelő tájolás lehetővé teszi a napfény beáramlását, ami lényeges a nappali és a tanulószobák tekintetében. A napfény erősségét függönyökkel vagy redőnyökkel szabályozhatjuk, hogy elkerüljük a túlzott fényterhelést.

Amikor mesterséges fényforrásokat választunk, célszerű a különböző fénytípusok kombinációjára törekedni. A központi világítás mellett javasolt kiegészítő fényforrásokat is alkalmazni, például asztali lámpákat, állólámpákat vagy fali lámpákat. Ezek segítenek egyenletesebbé tenni a fényeloszlást, és lehetőséget adnak a különböző tevékenységekhez igazodó világítási környezet kialakítására. A különböző berendezések elhelyezésekor figyeljünk arra, hogy ne hozzunk létre zavaró árnyékokat vagy túl erős kontrasztokat.

A világítás színhőmérséklete szintén fontos szempont. A meleg fehér fény nyugodt, pihentető légkört teremt, ami ideális a hálószobákba és a pihenőhelyekre. Az semleges fehér fény energikusabb, így alkalmasabb a nappalikba, tanulószobákba és konyhákba. Az ennél hidegebb fény hasznos lehet olyan helyeken, ahol pontos munkavégzés szükséges, például a garázsban vagy a műhelyben. Azonban elengedhetetlen, hogy a gyermekek szobáiban kerüljük a túl hideg fényeket, mert azok hosszú távon fárasztják a szemet és ronthatják az alvás minőségét.

Miért jók a LED lámpatestek?

A megfelelő világítástechnika kiválasztása mellett a fényforrások minősége is meghatározó. Az energiatakarékos LED izzók jó választásnak bizonyulnak, hiszen hosszú élettartamúak és kevesebb hőt termelnek, így nem melegítik fel a helyiséget. A LED világítás emellett különböző színhőmérsékletekben elérhető, ami által személyre szabható a beállítás. A lámpák lehetőleg ne villódzanak, mert ez szemfáradást és fejfájást okozhat, elsősorban a kisebbek esetében vagy az irodai világítás tekintetében.

Az optimális világítás megteremtéséhez nem feledkezhetünk meg a rendszeres karbantartásról sem. A poros vagy koszos lámpaburák minimalizálják a fényerőt és torzíthatják a fény színét. Rendszeresen tisztítsuk meg a lámpákat és cseréljük ki az elhasználódott izzókat, hogy mindig a legjobb fényviszonyokat teremtsük meg.

A világítás tervezésénél ügyeljünk arra is, hogy a gyermekek szobájában ne legyenek közvetlenül a szemükbe világító fényforrások. A diffúz típusúak, például a matt burás lámpák, egyenletesebben oszlatják el a fényt, és a szemet sem terhelik. A tanulóasztalokat és olvasósarkokat jól világítsuk meg, lehetőleg olyan lámpával, amelynek a fényereje és iránya állítható, hogy az igényekhez igazíthassuk a dőlésszöget.