A gyermek fejlődésének megértése és támogatása a szülők egyik fő feladata. Számos ilyen módszer létezik, melyek hatással vannak a gyerkőcök kognitív, érzelmi és fizikai fejlődésére. Nagyon fontos belátni, hogy a kicsik sok foglalkozást, gondoskodást és törődést igényelnek annak érdekében, hogy egészségesen fejlődjenek.

Mit tehetünk, hogy támogassuk a fejlődésüket?

Az egyik legalapvetőbb technika a kommunikáció. Érdemes minden nap hosszasan beszélgetni a gyerekkel, ami nem csak a fejlődését szolgálja, de növeli a szülő-gyerek bizalmi kapcsolatot is. A mindennapok során jelentkező új helyzeteket, problémákat is lehet így kezelni. A társalgások során tud bővülni a szókincs, illetve van lehetőség a visszakérdezésre, így további információkat, ismereteket tud elsajátítani.

Nagyon hasznos fejlesztési eszköz tud lenni az, amikor elalvás előtt felolvasunk szemünk fényének egy, vagy több mesét. A rendszeres, később pedig az együtt olvasás szintén hozzájárul a gyermek szókincsének fejlesztéséhez, segíti a kognitív fejlődést, elkezd ok-okozati összefüggéseket megérteni, serkenti a képzelőerőt és fejleszti az érzelmi intelligenciát. Fontos azonban, hogy olyan mesét válasszunk, mely a gyerkőc érettségének megfelelő.

A társasjátékozás szórakoztató és tanulságos élmény a szülő és a gyermek számára egyaránt, miközben teret ad a fejlődésnek. Az egyik fő előnye, hogy segíti a problémamegoldási készséget, valamint stratégiai döntések meghozatalát igényel. Egy játék például megkövetelheti a gyermektől, hogy több lépést előre gondolkodjon, vagy hogy a különböző lehetőségek közül kiválassza a legjobb utat. Ez segít a gondolkodási és érvelési képességeik csiszolásában.

A társasjátékok gyakran bizonyos fokú matematikai gondolkodást is megkövetelnek, ami fejleszti a gyermek számolási készségeit. Akár a játéktáblán lévő mezők számolásáról, akár egy stratégiai játékban az erőforrások kezeléséről van szó, ezek a tevékenységek izgalmas módot biztosítanak a matematikai fogalmak gyakorlására és alkalmazására.

Ezenfelül a társasjátékok jelentősen hozzájárulhatnak a gyermek szociális és érzelmi fejlődéséhez. Ezek a játékok jellemzően interakciót, együttműködést és néha versenyt is jelentenek a játékosok között. Fontos odafigyelni arra szülőként, hogy ne hagyjuk mindig nyerni a gyermeket, mert a veszíteni tudás és a vereség elviselése így nehezebben fog kialakulni benne.