A tepidáriumot jellemzően szaunázás vagy a gőzkabin használatát megelőzően vagy követően alkalmazzák, akár levezetés gyanánt. Illetve azok kedvelik még nagyon, akik nem annyira bírják a nagyon meleget, illetve a párásabb, nedvesebb környezetet. A fürdőfejlesztéseknek, szállodafejlesztéseknek köszönhető, hogy ma már egyre több helyen találkozhatunk a wellness részlegen tepidáriummal is. Először a római korban alakítottak ki tepidáriumot, ami lényegében langyos melegedőt jelent, tehát egy olyan helyiség, amit kicsivel a testhőmérséklet fölé fűtenek fel, megközelítőleg 37-39 fokosra. A terület főleg kővel, csempével van borítva, a falak és a padló egyaránt és ezek mindegyikét felfűtik. Úgy van kialakítva, hogy kényelmesen lehessen benne ücsörögni vagy feküdni, miközben kellemes meleg járja át a testünket.

A szakemberek azoknak javasolják a használatát, akik nehezen vagy egyáltalán nem bírják a meleget, ezért messziről el is kerülik a szaunát, valamint a gőzfürdőt.

Milyen jótékony hatásai vannak a tepidáriumnak?

Jótékony hatással van a vérkeringésre, mondhatni javítja, egyáltalán nem terheli meg a szervezetünket, nem is izzaszt meg nagyon. Igazoltan stresszoldó és nyugtató hatással bír, tehát kifejezetten ajánlott a feszültebb egyének számára is. Bizonyos helyeken illóolajokat is alkalmaznak a tepidáriumokban, ezáltal különleges aromaterápiában részesülhetnek a vendégek, de még színterápiában is részük lehet.

Van egy másik felhasználása is, ami a szaunázáshoz, gőzkabin használatához köthető, sokan a tényleges szauna használat előtt ülnek be a tepidáriumba, hogy kellően felkészítsék szervezetüket, de vannak, akik levezetés gyanánt kedvelik. Szaunázás előtt fél órát érdemes tartózkodni a tepidáriumban.

Ezek az egyik legfőbb jellemzői, de a tepidáriumról részletesen számos egyéb weboldalon is olvashatunk hasznos információkat.