A biotin, amelyet gyakran B7-vitaminként is emlegetnek, egy vízben oldódó vitamin, mely nélkülözhetetlen szerepet játszik az emberi szervezet számos biokémiai folyamatában. A B-komplex vitamincsalád tagjaként, a biotin elsősorban a sejtek anyagcseréjét támogatja, segítve ezzel az energiatermelést.

A biotin elősegíti a zsírsavak szintézisét, ami alapvető az egészséges bőr és haj fenntartásához, illetve fontos szerepet játszik az idegrendszer működésében is. Továbbá, részt vesz a genetikai anyag, azaz a DNS másolásában és javításában, így hozzájárul a sejtek normális növekedéséhez és szaporodásához. Emellett a biotin létfontosságú az aminosavak anyagcseréjében, amelyek az izmok építőkövei, ezzel is támogatva az izomtömeg fenntartását és növekedését.

A biotin hiánya ritka, mivel a vitamin széles körben megtalálható az élelmiszerekben, nem mellesleg a bélflóra is képes kis mennyiségben előállítani. Azonban hiánya komoly gondokat okozhat, mint például a bőr és a haj minőségének romlása, légszomj, étvágytalanság, pszichés zavarok, ilyen a depresszió és a levertség is. Ezért fontos, hogy étrendünkkel biztosítsuk a szükséges mennyiséget, amely sokak számára könnyen megvalósítható.

A biotin gazdag forrásai közé tartoznak a máj, a tojássárgája, az élesztő, a teljes kiőrlésű gabonák, a diófélék, és bizonyos zöldségek, mint például a karfiol és az avokádó. Az említetteken kívül manapság számos étrend-kiegészítő is tartalmazza a biotint, így azok számára is elérhető, akik étrendjükkel nem fogyasztanak elegendő mennyiséget, vagy felszívódási zavarokkal küzdenek.

A biotin szedése biztonságosnak tekinthető, mivel mint vízben oldódó vitamin, a szervezet nem tárolja, a felesleget pedig kiüríti. Mellékhatásai ugyan ritkák, túlzott bevitel esetén allergiás reakciók vagy bőrkiütések előfordulhatnak. Ezért mindig célszerű orvos vagy táplálkozási szakértő véleményét kikérni a kiegészítés szükségességéről és megfelelő adagolásáról.

A kutatások szerint a biotin szerepe a szervezetben sokrétű, és a tudomány továbbra is vizsgálja potenciális egészségügyi előnyeit. Jelenlegi ismereteink alapján a biotin döntő fontosságú a sejtek energiaszintjének fenntartásához, és így hozzájárul az általános egészség megőrzéséhez. Az életkor előrehaladtával, különösen fontossá válik az elegendő biotin bevitel, hiszen a szervezet hatékonyabbá válhat a tápanyagok felszívásában, és így nőhet az olyan mikrotápanyag-hiányok kockázata, mint amilyen a biotin is.

Várandósok is szedhetik a vitamint?

Rendkívül fontos a biotin megfelelő szintjének fenntartása a várandósság és a szoptatás időszakában, mivel ilyenkor megnő a szervezet igénye bizonyos tápanyagokra, ezáltal a biotin hiánya fejlődési rendellenességekhez vezethet a magzatnál. Bizonyos gyógyszerek, például az antibiotikumok hosszú távú szedése is befolyásolhatja a bélbaktériumokat, melyek a biotin termelésében is szerepet játszanak, így indirekt módon csökkenthetik a szintjét a szervezetben.

A biotin szerepét nem szabad alábecsülni a cukorbetegség és az anyagcsere-szindróma kezelésében sem. Egyes tanulmányok szerint a biotin javíthatja a glükóz toleranciát és hozzájárulhat a vércukorszint szabályozásához.