A várandóság csodás időszak a leendő édesanya életében, izgalmakkal és várakozással teli, ugyanakkor némi kellemetlenség is adódhat. A kismamának nem kell lemondania kedvenc ételeiről, ám vannak kivételek, amelyeket a szakemberek sem javasolnak ez idő alatt. Olyan ételeket szükséges elsősorban fogyasztani, amelyek vitaminforrást jelentenek a babának is. A magzathoz a méhlepényen keresztül minden eljut, a hasznos és a káros anyagok egyaránt.

Nézzük hát, hogy mit nem ehet, aki várandó?

Messziről kerülendő a nyers hús, a tej és a sajt. Az a hús, ami nincs kellően átsütve vagy a pasztőrözetlen tej, valamint penészes sajt listeriosist terjeszthet, ami egy rendkívül veszélyes baktérium és a várandósokat könnyebben fertőzheti meg, ráadásul kárt tehet a magzatban. A kór sajnos még akár vetélést is előidézhet. A baktérium elsősorban a nyers húsokban, tenger gyümölcseiben fordulhat elő, de olyan gyümölcsökön vagy zöldségeken is jelen lehet, amelyek szennyezettek. A betegség számos esetben észrevétlenül, tünetek nélkül zajlik le és csak a baba születése után derül fény a problémára. Ilyenkor fennáll annak a veszélye, hogy a kicsi agyhártyagyulladással születik meg vagy hólyagokkal a testén. Az orvosoknak ebben az esetben minél előbb el kell kezdeniük a kezelést, hiszen a pici túlélési esélye csekély mértékű.

A szalmonellára is érzékenyebbek a terhes nők, így a nyers tojás fogyasztása szintén kerülendő. A belsőségek is tartalmazhatnak méreganyagokat, ebből adódóan ezeket sem javasolt megenni. Módjával lehet inni szénsavas üdítőket, gyengébb kávékat, az utóbbi helyett ideálisnak bizonyulhatnak a zöldteák. A nőgyógyászati magánrendelések szinte rögtön fogadják a várandósokat, ha baj van, így probléma esetén célszerű egy megbízható rendelőt felkeresni.