A gyerekek fogazata valójában már a születésük előtt elkezd kifejlődni, így az első fogacska akár a baba 4 hónapos korában is mejelenhet. Az első fogorvosi látogatást javasolt az első fog megjelenését követően megtenni, ráadásul innentől kezdve a rendszesres fogmosást is be kell vezetnünk szülőként. Sokan csupán egy éves koruk környékén viszik először fogorvoshoz a kicsit, pedig jó, ha az orvos már a kezdetekben vet rá pillantást. Az első és legfontosabb lépés a fog kibújása után, hogy keressünk a közelünkben egy olyan fogorvost, aki szereti a gyermekeket és készséggel bánik velük, valamint türelmes is, ugyanis az első látogatás meghatározza a kicsi fogorvoshoz való viszonyát, maradandó élménnyé válik számára.

Mi történik az első fogászati vizsgálat alkalmával?

Fontos, hogy az első látogatás élvezetes, nagy élmény legyen, célszerű már előre felkészíteni a gyermeket, akár vidám játékos formájában. A fogorvos meg fogja vizsgálni és tisztítani a fogakat, valamint az egyéb problémák mellett a fogszuvasodás korai jeleit is keresi. A fogorvosok többsége előnyben részesíti, hogy a szülő is részt vegyen a vizsgálatban, ha a gyermek nem töltötte még be a 3 éves kort. Ezt úgy kell elképzelni, hogy az esetek nagy részsében az anyuka vagy az apuka is beül a fogorvosi székbe és ölébe veszi a kicsit, ezáltal a gyermek nagyobb biztonságban érezheti magát. Testvéreket illetően szokták javasolni, hogy a kisebb egy-egy alkalommal kísérje el bátyját vagy nővérét a fogászati vizsgálatra, így a későbbiekben már nem lesz idegen számára a környezet. A nagyobbak általában örömmel pattannak be egyedül a fogorvosi székbe, miközben szüleik kint várakoznak.

A fogorvos minden látogatásnál hasznos tanácsokkal látja el a szülőket, például azzal kapcsolatosan is, hogy miként kerülhető el a fogszuvasodás. Fogászati röntgent a leggyakrabban akkor rendel el, amikor fogszabályozó kezelés kezdődik, de javasolt a vizsgálatot akkor is elvégezni, ha csírahiány, szám feletti fog vagy elhalt fog a gyanú. Fogászati röntgen gyerekeknek tehát csak erősen indokolt helyzetben történik, bizonyos kor alatt inkább elkerülik ezt a fajta diagnosztikai vizsgálatot, hiszen a röntgensugaraknak káros hatásai vannak a szervezetre nézve.