Mielőtt neki vágnánk autóval egy hosszabb útnak a családdal, okvetlen ellenőrizzünk néhány fontos dolgot a gépjárművön, nehogy valami baj történjen vagy valami meghibásodjon. Az üzemanyag, a fények, az olaj és a hűtővíz is mind olyan dolgok, amelyek ellenőrzése elengedhetetlen a hosszabb utazások előtt.

Nézzük hát pontosan, hogy milyen alkatrészeket is kell ellenőriznünk…

A legfontosabb az üzemanyag ellenőrzése, ugyanis ez mondható a legfontosabb folyadéknak az autóban. Meglepő, hogy mennyien képesek úgy útnak indulni, hogy alig van benzin az autóban, ráadásul az autópályán lényegesen drágább az üzemanyag. A fényszórókra is okvetlen vessünk egy pillantást, ugyanis, ha kiégnek és úgy járunk-kelünk az autóval a forgalomban, akkor a rendőr meg is büntethet. A féklámpák ellenőrzéséhez viszont másnak a segítségére is szükségünk lesz, hiszen nem tudjuk egyszerre nyomni a féket és vetni rá egy pillantást.

Másik nagyon fontos folyadék a motorolaj, mert minden autónak szüksége van kellő mennyiségű és jó minőségű olajra, ahhoz, hogy gördülékenyen működjön. Az olajszintet a motor kihült állapotában célszerű szemügyre venni és fontos, hogy eközben egyenletes felületen parkoljunk. Az olajszintmérő pálcát miután kihúztuk, töröljük tisztára, majd így vizsgáljuk meg az olajszintet. Amennyiben a jelzés alatt van a szintje, okvetlen pótoljuk mielőtt elindulnánk. Arra nagyon figyeljünk, hogy a megfelelő viszkozításu olajat öntsük a tartályba, a gépjármű kézikönyvében megtalálhatjuk, hogy milyen típusú szükséges. Az alacsony olajszinttől túlmelegedhet a motor.

Elengedhetetlen még a fékfolyadék és a hűtővíz ellenőrzése is, hiszen ezek nagyban meghatározzák a gépjármű megfelelő és hibátlan működését.

2 comments on “Mit ellenőrizzünk az autón mielőtt nagyobb útra indulunk a családdal?

Comments are closed.