Sokaknak nagy fejtörést okoz, hogy miként tüntessék el otthonukból a penészt. Sajnos a nedves, nyírkos környezet előszeretettel kedvez a penész megjelenésének, amelyet elég nehéz maradéktalanul kiírtani. Ma már bőven léteznek olyan tisztítószerek, amelyek ezt a célt szolgálják, ám a legtöbbjük sajnos nem bizonyul hatékonynak, pedig a gyártók évről évre igyekeznek valamilyen újdonsággal előrukkolni. A megvásárolható tisztítószerek közül is csak azok mondhatóak valamennyire jónak, amelyek márkásak és nem a legolcsóbb kategóriát képviselik, tehát nem érdemes ezen spórolni. Ám napjainkban a penész elleni szereken kívül más megoldások is léteznek, hogy eltávolítsuk a penészgombákat, az ózon például igazoltan hatásos ellenségük.

Hogyan és miként hat az ózonos penészmentesítés?

Az ózonnal nem csak a felületeken jelenlévő penészgombák tüntethetőek el maradéktalanul, hanem azok is, amelyek nem látszódnak, de jelen vannak a levegőben, bútorzatban, falakon, illetve a szövet mélyén, ugyanis a spórák előszeretettel bújnak meg az említett területeken. Az ózongenerátor nem mellesleg nem csak a penész ellen kiváló megoldás, hanem az egyéb baktériumok, kórokozók, szennyeződések eltávolítására is, arról nem beszélve, hogy remek fertőtlenítés szempontjából is. Nem véletlen, hogy a járvány ideje alatt, megnövekedett az ózonnal történő tisztítások száma.

Az ózonmolekulák reakcióba lépnek a penészgombákkal, ezáltal egy oxidációs folyamatot indítanak el, ami rövid idő elteltével látványos eredményeket produkál. A rendszeres ózonos kezelés meggátolja a penész elterjedését, az elszaporodásukat még olyan környezetben sem teszi lehetővé, ami kedvező a spórákra nézve.

A penészt a lehető leghamarabb javasolt eltüntetni otthonunkból, hiszen káros hatást gyakorol egészségünkre nézve, a kisgyermekek szervezetét sem kíméli. A penészmentesítés hatékonyan tehát elvégezhető az ózongenerátor segítségével, ám néhány biztonsági szempontot be kell tartani a folyamat során, hiszen az ózon veszélyes lehet az élő szervezet számára. Éppen ezért az érintett helyiségből a növényeket is vigyük ki és amíg tart a tisztítási folyamat, addig mi se tartózkodjunk a helyiségben. Sőt, a művelet befejeztével érdemes még egy fél órát várnunk, majd egy alapos szellőztetést végeznünk.