Szinte minden háztartásban előfordulnak olyan vegyszerek, amelyek a mindennapi élethez, a  tisztasághoz, vagy egyéb fontos területhez nélkülözhetetlenek. Ezek többsége azonban komoly veszélyforrást jelent a gyerkőcök számára, különösen azokra, akik már kúszó korba léptek. Ők ugyanis hihetetlenül kíváncsiak, úgy tapasztalják meg a világot, hogy mindent igyekeznek megkóstolni, megrágcsálni. Ez egy teljesen természetes folyamat, és a szülőknek a felelőssége, hogy megtanítsák a porontyot, mi ehető, és mi nem az.

A fentiekből fakad, hogy a különböző háztartási vegyszerek miért veszélyesek a gyermekekre. Egy flakon felmosószert, vagy baktériumölő tisztítót ugyanolyan bátorsággal vesznek a szájukba, akárcsak a kedvenc rágókájukat, hiszen még nem tudják, hogy mi az a kémiai biztonság. Éppen ezért tisztában kell lenni azzal, hogy milyen biztonsági előírások vannak feltűntetve a szereken, és ha véletlenül baleset történik, akkor mi a teendő. Ezek ugyanis többnyire olyan veszélyes összetevőket tartalmaznak, amelyekre a kicsik szervezete sokkal érzékenyebb, ezért súlyos, akár tragédiával végződő mérgezést okozhatnak. Sőt, olyan is előfordulhat, hogy míg egy anyag felnőtteknél csak irritációt okoz, addig a gyermeknél égési sérülés alakul ki, éppen ezért rendkívül körültekintően kell tárolni minden ilyen terméket.

Biztonságos forrásból szerzett palackokon megtalálhatóak az úgynevezett veszélyességi jelek, amelyek felhívják a figyelmet arra, hogy milyen káros behatások történhetnek a nem rendeltetésszerű használat során. Ilyen lehet például, ha valaki lenyeli, vagy szembe kerül a flakon tartalmának egy része. Ezen jelekre gyorsan rá lehet találni az interneten, és azonnal kiderül, hogy mi a megfelelő teendő. Például logikusnak tűnhet, ha gyomorba kerül egy veszélyes anyag, akkor meg kell hánytatni a gyerkőcöt, de előfordulhat olyan eset, amikor ez kifejezetten tilos, mert nagyobb kárt lehet vele okozni. Éppen ezért mindig körültekintően kell eljárni, és ha felmerül a gyanú, hogy a cseppség a kemikáliák közelébe került, akkor azonnal utánanézni a teendőknek.

Hol tároljuk a vegyszereket?

A legbiztosabb megoldás pedig az, ha jól zárható, és nehezen hozzáférhető helyen tároljuk a háztartási vegyszereket. Ilyen lehet a polcok teteje, amit a gyermekek nem érnek el, vagy egy kulccsal nyitható szekrény.

3 comments on “A vegyszereken milyen biztonsági előírások vannak feltüntetve, amelyek a gyermekekre vonatkoznak?

Comments are closed.