A kisgyermekkel rendelkező családoknak számtalan mindenre ügyelniük kell. A kisgyerekek meglehetősen találékonyak és a félelemérzetük sem az igazi, kíváncsiságuk pedig hajtja őket. A már totyogó lurkók is szívesen fedezik fel környezetüket, előszeretettel vizsgálják meg a lakásban fellelhető dolgokat. Egy háztartásban számtalan veszély leselkedik a gyerekekre, sokszor még olyan berendezések, tárgyak is fenyegetőek lehetnek, amire mi magunk se gondolnánk. Tehát rengeteg dolgot el kell zárnunk előlük, lehetőleg minél magasabbra, hogy még véletlenül se érjék el, az alacsonyabban lévő szekrények esetében pedig alkalmazzunk gyerekzárakat.

Pontosan milyen dolgokat célszerű elzárva tartanunk?

A konyha az egyik legveszélyesebbnek mondható helyiség a számukra, ahol az evőeszközöket, késeket és ollókat nem szabad szem előtt hagynunk. Lehetőleg a konyhai gépeket is tegyük el használat után, amennyiben elől maradnak zsinórjukat tekerjük fel. A helyiségekben fellelhető konnektorokba minden helyezzünk vakdugót és a kábeleket is rakjuk eldugottabb területekre. A kozmetikumokat is zárjuk el a fürdőszobában és, amit még nagyon fontos gondosan elpakolni, azok a vegyszerek.

A háztartásokban jellemzően sokféle vegyszer fellelhető, amelyek bizony mérgezőek és súlyos baleseteket okozhatnak, ha nem ügyelünk kellően a tárolásukra. A tisztítószerek lenyelve többnyie marási sérülést okozhatnak a bőrre kerülve pedig égési sérülést. A rovarírtó szereken, általános tisztítószereken és az egyéb vegyszereken is van egy úgynevezett biztonsági adatlap, amely tartalmaz minden fontos információt, például azt is, hogy mi a teendő, ha a szemünkbe vagy a szánkba kerül. A biztonsági adatlapok feladata tehát, hogy kellő tájékoztatást nyújtsanak a veszélyekről, a biztonságos tárolásról és a megfelelő használatról, így ezt minden vegyszer esetében olvassuk el.