A cipőboltok polcain napjainkban szebbnél-szebb gyermek lábbelik találhatóak, ám arra célszerű figyelni, hogy nem mindig a legédesebb darabok bizonyulnak a legjobb választásnak. A legfontosabb szempont egy új cipő tekintetében, hogy az tökéletesen passzoljon a gyermek lábára és mindezek mellett biztosítsa a szükséges tartást. Amennyiben ezek a feltételek teljesülnek, minimalizáljuk annak az esélyét, hogy a gyermek elcsúszik, ráadásul biztosítjuk, hogy a lábfej egészségesen fejlődjön.

Milyen szempontokat célszerű még figyelembe venni a vásárlásnál?

A gyermekek lába folyamatosan nő, az egészséges fejlődést pedig jelentős mértékben meghatározza a kényelmes lábbeli. Súlyos problémák alakulhatnak ki, ha nem megfelelő a cipő és nem illeszkedik kellően, például benőhet a köröm, bőrkeményedés alakulhat ki, vízhólyagok keletkezhetnek, hosszú távon a láb eldeformálódása is felléphet, de járási és tartási gondok is jelentkezhetnek. Ezek elkerülése érdekében tehát okvetlen figyeljünk a vásárlásnál.

Az első leglényegesebb, hogy lemérjük a gyermek lábfejét és ennek megfelelően válasszuk ki a méretet. A láb méretéhez még számoljunk hozzá egy cm-t, így lehetővé tesszük a lábujjak szabad mozgását. A cipő felpróbálásánál ellenőrizzük a lábujjakat, nem szabad nyomódniuk. A cipő orra és a leghosszabb lábujj között lehetőleg legyen egy centiméternyi hely. Az sem jó, ha a cipő túl nagy, a szülők sajnos sokszor nagyobbat vásárolnak, mert úgy vélik, hogy a kicsi előbb-utóbb belenő. A nagy cipő viszont nem tartja kellően a lábat, arról nem beszélve, hogy balesetveszélyes is. Továbbá, az is lényeges, hogy a lábbeli anyaga magas minőséget képviseljen, hiszen ezeknek az élettartama is tovább tart. Vannak, akiknek az ortopéd szakorvos ortopéd cipőt javasol, amelyek alkalmasak a lábproblémák korrigálására.