A gyermekkori lúdtalp gyakori ortopédiai rendellenesség, mely a láb ívét érinti és amennyiben nem kerül idejében kezelésre, további problémákat okozhat a testtartásban és a járásban egyaránt.

Mi is pontosan a lúdtalp?

A lúdtalp azt jelenti, hogy a láb belső íve, ami normál esetben kissé emelkedett, laposabbá válik. Ez megnöveli a talp teljes felületét, amely érintkezik a talajjal, gyakran a belső boka ívének kidudorodásával. A lúdtalp jellemzően genetikai betegség, de rossz lábbelik is kiválthatják, mivel ezek nem megfelelően támogatják a láb ívét.

Milyen tünetekkel jelentkezik a lúdtalp?

Nem minden lúdtalp okoz tüneteket, de néhány gyermeknél előfordulhat fájdalom a lábakban, főleg séták vagy futás után, a problémás vagy ügyetlenebb járás is utalhat a problémára, ezen kívül a beteg láb dudorodhat és gyorsabban fáradhat el.

Mikor és milyen orvoshoz forduljunk?

Amennyiben a gyermeknél fenti tüneteket észleljük, célszerű ortopéd orvossal konzultálni. A diagnózis rendszerint a fizikai vizsgálat és a tünetek alapján történik, bár néha további képalkotó vizsgálatokra (pl. röntgen) lehet szükség.

Hogyan kezelhető a gyermekkori lúdtalp?

A kezelés általában a tünetek enyhítésére és a láb normális alakjának visszaállítására irányul. A kezelési lehetőségeket speciális cipők és talpbetétek is támogatják, továbbá, elrendelhetnek fizioterápiát, ahol a láb és a boka izmainak az erősítése a cél, ritkán sebészeti beavatkozást is elrendelhetnek. Mindenképp jól jöhetnek tehát az ortopéd cipők a megfelelő tartás biztosítása érdekében, ma már számos ilyen típusút piacra dobnak a gyártók.

Milyenek a gyógyulási kilátások?

A lúdtalp kezelésének sikere nagymértékben függ a rendellenesség súlyosságától és attól, hogy a gyermek mennyire követi az orvos által javasolt kezelési tervet. A legtöbb esetben, ha a kezelés korán elkezdődik, a lúdtalp nem okoz tartós problémákat.

Egyéb helyzetekben, ahol a lúdtalp komolyabb tünetekkel jár, a gyógyulás időtartama is tovább tart, ilyenkor a gyermeknek rendszeres orvosi ellenőrzést és kezelést írnak elő. Az esetek többségében azonban a kicsi lába normális állapotba hozható.