A koronavírus miatti korlátozások elképesztő kihívások elé állítják a kisgyerekes szülőket, főleg azokat, akik otthonról tudnak csak dolgozni és nincs ki vigyázzon a porontyokra. Az óvodák és iskolák bezárásával a gyerkőcök ugyanúgy a négy fal közé szorultak, az ő mozgásigényük és figyelmük kielégítése azonban embert próbáló feladat.

A gyermeket számtalan módon leköthetjük

A legfőbb problémát az esetükben az okozza, hogy nehezen tudnak igazodni a megváltozott körülményekhez. Korábban volt egy jól bejáratott rutinjuk, amely egyfelől biztonságot adott nekik, másrészt a megszokás kiszámíthatóvá tette a mindennapokat. A mostani helyzet azonban fenekestül felforgatta mindezt és egészen új szituációt és életvitelt hozott az életükbe.

Sok szülő tapasztalhatta a korlátozások kezdetén, hogy szemük fénye lelkesedett az otthonmaradás miatt, azonban ennek a varázsa pár hét alatt szertefoszlott. Ennek az oka az, hogy egyszerű hétvégének fogták fel a hétköznapokat is. Ilyenkor apa és anya is elérhető, játékra fogható, és egészen más a program, mint más napokon. Viszonylag rövid idő alatt azonban megváltozott ez a nézetük, amikor rájöttek, hogy ez a helyzet egészen más.

Szerencsére a gyerekek hihetetlenül gyorsan tudnak alkalmazkodni, így ez önmagában még nem is okozna problémát. Azoknál a szüléknél azonban, akik betartják a korlátozásokat gyorsan jelentkezett a szociális élet hiánya. Az óvodai és iskolai barátok hiánya pár hét után már kézzelfogható problémává vált, nem kevés többletterhet róva anyára és apára.

Mit lehet tenni karantén idején?

Most bemutatunk három pofonegyszerű trükköt, amellyel a kisgyermekek figyelmét hosszabb időre le lehet kötni és a felgyülemlett energiájukat is le tudják vezetni.

 

  1. Tedd félre a wc papír gurigákat

Sokan bele sem gondolnak abba, hogy a wc papír gurigák milyen kreatív lehetőségeket rejtenek magukban. Érdemes kicsit kutakodni az interneten és máris kiderül, hogy valódi kincset jelentenek a bezártság idején. Mindössze ollóra, ragasztóra, temperára, vagy színes ceruzákra van szükség és a kreativitás végtelenségét fedezhetjük fel együtt a gyerkőcökkel. Készíthetünk húsvéti nyulat, távcsövet, vagy szuperhősöket megszégyenítő karperecet belőlük.

  1. Háziállat

Bármennyire is meglepő, de ha idáig nem volt háziállat a családban, akkor itt az ideje elgondolkodni a befogadáson. A kutyák ebből a szempontból ideálisak, hiszen rengeteg időt szánhatunk a tanítására, miközben gyermekünk a gondoskodást, a nevelést és a szófogadást is tanulhatja. Ha nem szeretnénk a sétáltatással bajlódni, akkor választhatunk nyulat, vagy egyéb kisállatot.

  1. Minek van a napja?

Szinte minden nap akad valamilyen apropó, aminek kapcsán elbeszélgethetünk gyerkőcünkkel. Érdemes megnézni, hogy milyen esemény, megemlékezés, vagy jeles alkalom közeledik. A Föld napja alkalmából rajzolhatunk például földgömböt, beszélgethetünk szemünk fényével az állatokról, a természetvédelemről, vagy a növényekről. Ezek az apropók kiváló alkalmat nyújtanak arra, hogy új dolgokra tanítsuk az ifjoncokat és lekössük a figyelmüket hosszabb ideig.

A bezártság eddig soha nem látott kihívások elé állítja a szülőket, de egy kis odafigyeléssel, szervezéssel és némi kompromisszummal nem lehetetlen leküzdeni az akadályokat.

One comment on “3 egyszerű módszer, hogy lekösd gyerkőcöd karantén idején

Comments are closed.