A gyermekek mozgásfejlődése meglehetősen összetett folyamat, már egészen az anyaméhben kezdetét veszi és eltart a kamaszkor végéig, gyakorlatilag addig, amíg növekedésben vannak. Ez tehát egy nagyon hosszú időszak, ahol rengeteg mennyiségi és minőségi változás történik.

Az anyaméhben először az irányító idegsejtek alakulnak ki és az izmok. Ezek viszonylag rövid idő alatt kapcsolódnak egymáshoz és megtörténnek az első izomösszehúzódások. A terhesség végéig az idegrendszerük folyamatosan fejlődik. Amikor megszületnek, még nem képesek a mozgásra, de reflexeik vannak, ilyen például a szopó reflex vagy a markolótónusos reflex. A születést követően az első csecsemő csípőszűrés is megtörténik, majd ezt 6-10 hetes korban és 3-4 hónaposan is meg kell ismételni. Ahogy telik az idő, úgy lesz egyre biztosabb a fej megtartása hason fekve.

Három hónapos korában meg tudja emelni a mellkasát, 4 hónaposan pedig elkezdi felfedezni a kezeket, lábakat, miközben jobbra-balra forog, megeshet, hogy 6 hónapos korban már a kúszással is kísérletezik. 7 hónapos babáknál megfigyelhetjük, hogy négykézláb előre-hátra ringatják magukat, tárgyakat húznak magukhoz, elkezdenek mászni és megpróbálnak kapaszkodva felállni.

MI történik 12-13 hónapos korukban?

Ebben az időszakban kezdenek el járni, ekkor még nem képesek rendesen egyensúlyozni és nagyon bizonytalan a koordinációjuk. Széles alapon, kifelé forgatott lábakkal lépkednek és a fejlődésük előrehaladtával egyre nagyobb távokat tesznek meg. Járásuk szépen lassan biztosabbá, irányítottá válik.

Három éves korukra az alapmozgásuk kialakul, így elkezdhetik a különféle képességek elsajátítását, ilyen lehet az úszás, kerékpározás, kicsivel később a jöhetnek sportmozgások.