A szaunának nagyon jó élettani hatásai vannak az egészségünkre nézve. Tehát a szaunában nem csak lazíthatunk és felejthetjük el a mindennapi gondokat, hanem közben szervezetünket is regenerálhatjuk. A szaunázás hozzájárul az immunrendszerünk megerősítéséhez, de még a bőrünket is szebbé varázsolja. A szaunában a meleg hőmérséklet segíti elő az ellazulást, lényegében olyan légkört teremt, amiben könnyen ki lehet zárni a külvilágot. Ez a fajta nyugalom pedig csökkenti a stresszes állapotot, maximális nyugalomra késztet. A szauna használata közben oda kell figyelni a légzésünkre, mélyen és lassan javasolt a levegőt venni.

Szaunázás közben szervezetünk jelentős mennyiségű méreganyagtól szabadul meg, amelyek izzadás formájában távoznak a testünkből. A szauna a zsírégetésben is segít, ezért van az, hogy a folyamat befejeztével könnyebbnek érezzük magunkat. Fontos, hogy a végén a vízveszteséget pótoljuk, nehogy kiszáradjunk vagy rosszul legyünk. Szaunázás után nem ajánlott nehéz ételeket enni, illetve alkoholt fogyasztani.

A szauna a vérkeringést is serkenti, megnyitja a pórusokat, ezáltal bőrtisztító hatású, de még a bőr feszességének a megőrzését is támogatja.

Napjainkban már a saját otthonunkban, nyaralónkban is rendelkezhetünk szaunával, erre kiváló megoldát nyújt a Finnrelax infraszauna választéka, amelyek teljes mértékben megbízhatóak, számos hotelben is találkozhatunk velük.

A gyerekeket magunkkal vihetjük a szaunába?

Sok szülőben merül fel a kérdés, ha például wellnessezni indulnak a családdal. A finnek szerint ennek semmi akadálya, ők már egészen pici kortól szoktatják gyermekeiket az izzasztókabinban való időtöltésre. A csecsemőkkel viszont vigyáznunk kell, hiszen nekik még nem úgy működik a hőháztartásuk, mint a felnőtteké. A gyerekek egyébként jól bírják a meleget, a szauna pozitív élettani hatásai pedig rájuk nézve is támogatóan hatnak a finnek elmondása szerint.

Higiéniai okokból a szaunába szobatiszta gyermeket vihetünk és nagyon fontos, hogy legalább egy felnőtt legyen vele és felügyelje. A kicsiknek kevesebb idő kell a testük felmelegedéséhez, mint a felnőtteknek, ezért nem kell annyit bent tartózkodniuk, mint a nagyoknak. A lehülés fázisáról is elmondható ez, de figyelnünk kell, hogy ne hűljenek le túlzott mértékben.