A hatékony munkavégzés egyik feltétele, hogy a munkavállaló megfelelően motiváló környezetben érezze magát minden nap. A vezetők különösen nehéz helyzetben vannak olyankor, amikor egy GYES-ről visszatérő női munkatársnak kell ezt megadniuk, hiszen egy kisgyermek mellett visszatérni a dolgos hétköznapokhoz egyáltalán nem kis feladat.

Leggyakrabban a kihívást az okozza, hogy a gyerkőc körüli teendők miatt legalább 2-3 év kiesik a munkavállaló életéből, ami jelentős lemaradást okozhat az ismereteiben. A korábban kialakított szokások, tudásanyagok ilyenkor frissítésre szorulnak, amit csak és kizárólag megfelelő türelemmel, empatikus, és leginkább támogató hozzáállással tud elősegíteni egy jó vezető.

A másik tipikus probléma, hogy a legtöbb esetben az édesanyának kell helyt állnia, ha a gyerkőccel valami történik. Elég csak egy apró betegség, és máris ismét napokra távol kell lennie a munkahelytől, de ide sorolhatjuk azokat a programokat is, amikor kötelezően meg kell jelennie valahol, mint például szülői értekezleten, vagy különböző eseményeken.

Hogyan segítheti a vezető egy ilyen dolgozó visszatértét a munka világába?

Egy jó vezető az ilyen munkatársakkal rendszeresen beszélget, és felméri, hogy milyen szükségletei, igényei vannak, és ezeket figyelembe véve terheli csak feladatokkal. Ehhez elengedhetetlen az aktív hallgatás készsége, hogy a valódi motivációkat fel tudja tárni.

Vezetői tréningek és vezetői képzések segítségével ezek a képességek természetesen fejleszthetőek a magasabb beosztásban dolgozók körében, de akár a cégvezetőnek is érdemes elgondolkodnia, hogy fejlessze ezen a téren az ismereteit. Az biztos ugyanis, hogy a főbb mozgatórugók alaposan megváltoznak egy kisgyermekes dolgozó anyuka életében, és amennyiben ezeket nem képes felismerni, komoly problémákba fog ütközni. A munkavállaló nem lesz képes kellően produktívan dolgozni, feszültség alakul ki, végső esetben pedig új munkatárs után kell néznie a cégnek.