A fogászatokon a pontos diagnózis felállításához a fogorvos először többnyire röntgent rendel el. Napjainkban felkapott a panoráma röntgen, ez lényegében olyan képalkotó vizsgálat, amivel feltérképezhető a fogak és az állcsontok aktuális állapota. A felső és az alsó fogsorról készítenek egy kétdimenziós felvételt, de még az állkapocsízület, arcüreg alsó része is látszódik. A szájsebészeknek, fogorvosoknak ez meglehetősen nagy segítséget jelent, ugyanis így könnyebben végbe mennek a fogászati beavatkozások, mint például a gyökérkezelések, fog implantátum beültetések vagy éppen a fogszabályozások.

Szükségesek-e előkészületek a vizsgálat előtt?

A betegeket a vizsgálat során kisebb mértékű ionizáló sugárzás éri, de ettől függetlenül összetett előkészületek nem kellenek. A képminőség akkor lesz ideális, ha a vizsgált személy ékszerei, szemüvege és a rajta lévő fémtárgyak eltávolításra kerülnek. A vizsgálat idejére felhelyeznek egy ólomkötényt, ami védi a test egyéb területeit a sugárterheéstől, így a szövetek és sejtek is jobban védve vannak. Elsősorban a bőrt, a szemlencsét, a pajzsmirigyet és a csontvelőt kell védelmezni, erre vonatkozóan léteznek sugárvédelmi előírások is. Várandósoknak a vizsgálat nem engedélyezett, mivel káros hatással lehet a magzatra nézve.

A hagyományos filmes panoráma rötgen mellett ma már van digitális panoráma röntgen is. A hagyományos esetében van egy filmtartó, amibe röntgenfilmet helyeznek el, és az analóg fényképezőkhöz hasonlóan rögzíti a képet, a felvétel pedig rákerül magára a filmre. A digitális panoráma röntgen ennél lényegesen modernebb, ráadásul csekélyebb sugárterheléssel jár. A vizsgálat közben a röntgensugarakat egy speciális detektor érzékeli, a kép pedig digitális formában kerül elraktározásra. A készüléket rá lehet csatlakoztatni számítőgépre, ezáltal a felvétel rögtön megjelenik a szakorvos számára.