A babavárás csodás időszak a leendő szülők számára, boldogsággal és várakozással teli, azonban számos feladat is vár rájuk, ugyanis a babaholmik nagy részét ilyenkor szükséges beszerezniük, hogy rendelkezésre álljanak a baba érkezésekor. Az egyik legfontosabb bútordarab a kisded számára a kiságy, a kiságyba pedig matrac is kelleni fog, de sokak dilemmája, hogy pontosan milyet is válasszanak.

Miért válasszunk inkább kókuszmatracot?

Először is vegyük végig a matrac választás legfontosabb szempontjait. Fontos, hogy a kicsi számára kellő alátámasztást nyújtson, ez ugyanis elengedhetetlen az egésszéges fejlődése szempontjából, ráadásul így lesz védve a gerince az eldeformálódástól. A matrac keménysége is meghatározó, ezáltal hasra fekve sem fog a kicsi belesüllyedni. A matracnak jól kell szellőznie, hogy az esetleges nedvességek gyorsan távozzanak. A matrac mérete megfelelő legyen, pontosan illeszkedjen a kiságyba és figyeljünk a könnyen tisztíthatóságra is.

A kókuszmatrac ezen szempontoknak maximálisan megfelel, sokan azért nem ezt választják, mert keménynek vélik. A kókuszmatracot a kókuszdiót körülvevő rostokból készítik, önmagukban ezek a rostok törékenyek és merevek, ezért latextejjel itatják őket.

A kókuszmatrac éppen ezért természetes, ráadásul a kókuszrost egyáltalán nem veszi fel a folyadékot, így a nedvesség rövid idő alatt elpárolog belőle. A kókuszmatrac tisztítása sem nehéz, a huzat levételét követően elegendő csupán a zuhannyal leöblíteni, nagyjából egy nap alatt ki is szárad. Tény, hogy valóban kemény a kókuszmatrac és nem rendelkezik pontrugalmassággal, de ez van a legjobb hatással a baba fejlődésére. Ma már egyébként rendelkezésre állnak szivacsbevonattal ellátott darabok is, amelyek valamivel puhábbak.

A kókuszmatrac tartóssága is vitathatatlan, rendkívül hosszú ideig hibátlanok maradnak, nehezen sérülnek, tehát károk is kicsi eséllyel keletkeznek a felületükön.