Az orvostudomány nagyot fejlődött az elmúlt években. Egyrészt az elméleti szektor is folyamatosan fejlődik, ahogyan a kapcsolódó tudományágak egyre több jelenségre találnak magyarázatot, az emberi szervezet működésének megismerésére is katalizátorként hatnak. Nem mellesleg azért, mert számos úgy diagnosztikai módszer fejleszthető ki a segítségükkel, ami által olyan dolgokat, folyamatokat is megfigyelhetünk, amire korábban nem volt lehetőség. Ahogyan a mikroszkóp felfedezése előtt nehéz volt elképzelni, hogy a világ kicsi, szabad szemmel nem látható részében mi zajlik, úgy akadályokba ütközött például az agyi tevékenység mérése, sőt, nehéz volt megmondani a test feltárása nélkül, hogy mi a helyzet belül.

Számos újítás bevezetése lehetővé tették a tengernyi kérdés megválaszolását, az röntgen, endoszkópos vizsgálatok, ultrahang vizsgálatok, CT, MR csak néhány példa azokra a képalkotó technológiákra, amelyek a vizsgálatok új dimenzióit nyitották meg.

Amikor betegek vagyunk, mi csak a tüneteket érezzük, nem tudjuk megmondani, hogy valójában hol működik hibásan a szervezetünk, mink sérült meg. Az orvosok számára is az első lépés bármilyen kezelés megkezdése előtt, hogy pontos diagnózist állítsanak fel, kétséget kizáróan azonosíthassák a tüneteink okát. Ehhez sok esetben a legjobb valamelyik itt is felsorolt vizsgálat alkalmazása. Például a hasi kismedencei ultrahang vizsgálat kiválóan alkalmas a hasi üregben található szervek vizsgálatára, elváltozások keresésére. Máj, vese, hasnyálmirigy, mellékvese mind vizsgálható, a rendellenességről kapott kép pedig nem csak a már érezhető, látható tünetek okára mutat rá, de a még korai stádiumban levő betegségek időben történő kezelésének elkezdését is lehetővé teszi.

Nem csak panaszokkal érdemes a vizsgálatokra jelentkezni, a rendszeres szűrővizsgálatok a prevenció fontos eszközei. Az üzemorvosok is elrendelhetnek szűréseket.