Bizonyos munkahelyeken a munkavégzést addig nem lehet megkezdeni, amíg a munkavállaló nem esik át üzemorvosi vizsgálaton. A munkáltatónak kötelessége ezt biztosítani és megszervezni, a dolgozónak pedig meg kell jelennie. A foglalkozás-egészségügyi orvos feladata a vizsgálat lebonyolítása, amit a munkaadónak finanszíroznia kell. Az egésznek a lényege, hogy a szakorvos képet kapjon arról, hogy a munkavállaló egészségi állapota megengedi-e, hogy gond nélkül elláthassa a feladatait. A vizsgálatot meghatározott időközönként, rendszeresen szükséges elvégeztetni, amire a munkáltatónak biztosítania kell a lehetőséget.

Mi történik az üzemorvosi vizsgálatok során?

Az üzemorvosnak el kell döntenie, hogy a páciens egészségi állapota alkalmas-e munkájának az elvégzésére. Ehhez bizonyos vizsgálatokat meg kell csinálnia. A munkakör határozza meg, hogy mit szükséges ellenőriznie, ugyanis teljesen más dolgokat néz egy irodai dolgozó esetében, mint azoknál, akik mondjuk veszélyes anyagok közelében munkálkodnak. Az orvos ilyenkor arról is tájékoztatja a dolgozót, hogy milyen védőfelszerelések viselése javasolt, de kitér olyan tanácsokra is, hogy mit kell tennie a biztonsága érdekében. Az üzemorvosok munkahigiénés kérdésekben is jártasak, így bátran feltehetjük ezzel kapcsolatos kérdéseinket. Amennyiben az orvos úgy ítéli meg, hogy az adott illetőnek további kivizsgálásokra van szüksége, akkor megírja a beutalókat, majd tájékoztatja őt a további teendőiről. A vizsgálatok alól nem szabad kibújni, hiszen törvényileg is szabályozva vannak.

Fővárosunkban több helyen is lehetőségünk van az üzemorvosi vizsgálatra, az egyik legmegbízhatóbb Dr. Torzsa Péter üzemorvos, aki rendkívül elhivatott és lelkes a szakmájában. Angyalföldi rendelőjében megbizonyosodhatunk egészségi állapotunkról, szükség esetén akár még szűrővizsgálatokon is részt vehetünk. A doktor úr először alaposan kikérdez minket, majd a kapott információk alapján elmondja javaslatait.