A gyerekek nagyon szeretnek játszani, sokszor túl is pörögnek játék közben. A játék nem csak szórakozás szempontjából jó időtöltés, ugyanis meghatározó szerepe van az értelmi, érzelmi, kommunikációs és szociális képességek fejlesztésében. Játék közben a felnőttek és a gyermekek egyaránt elsajátíthatnak új dolgokat, ráadásul az egymás közti kapcsolat is szorosabbá válik. Már csecsemőkorban hosszabb ideig le lehet kötni a kicsi figyelmét valamilyen játékkal. Amikor nagyobb lesz, elkezd szétszedni, összerakni, sorba állítani, gyűjtögetni dolgokat, ezek pedig hozzájárulnak a motorikus képességek fejlődéséhez. Éppen ezért a szülőknek törekedniük kell arra, hogy minél inkább buzdítsák a kicsit a játékra és lehetőleg ők is vegyenek részt benne. A játékok, tárgyak tapintásával a gyerkőc, szépen lassan megtanulja a tulajdonságait, rájön, hogy mi mindent is lehet velük tenni.

Mit mond a folyamatról a tudomány?

A játéknak két fő típusa van, megkülönböztetünk funkcionális játékot és szerepjátékot. A funkcionálisak közé soroljuk, amikor mondjuk épít valamit kockákból, legózik vagy eldobja a labdát, kisautóval játszik, így készségkészlete fejlődik. A funkcionális játék elősegíti a beszéd, hangok és a mozgás fejlődését.

A szerepjátékoknál pedig kitalál dolgokat, saját történeteket mond, ezzel kialakul a szimbolikus gondolkodás és fejlődnek a kognitív képességek.

Tehát nagyon fontos, hogy kiskorukban, de még iskoláskorban is sokat játszunk a gyerkőccel, ez lehet bábjáték, drámajáték vagy memóriajáték is. A játék a felnőttkorra is felkészíti a lurkókat, mivel különféle helyzetekbe kerülnek, ami gondolkodásra, véleményformálásra készteti őket, ezáltal számos tapasztalatot is szereznek. A tevékenységeknek köszönhetően sokszor aratnak győzelmet, ám megtapasztalják a kudarcot is, amit megtanulnak kezelni.

A szülőknek az egyik fő feladata, hogy segítsék a játék folyamatát, szerezzenek be hozzá minél több dolgot, akciós gyerekjátékok ma már számos helyen beszerezhetőek, akár online is, azt viszont figyelembe kell venni, hogy az adott típusút hány éves kortól ajánlja a gyártó.

2 comments on “Miért fontos a játék a kicsik számára?

Comments are closed.