A kutyák szeretett házi kedvencek és nagyon hálásak a szeretetért, gondoskodásért, nem véletlenül van a mondás, hogy az ember legjobb barátai. A gazdiknak számos dolgot, felszerelést be kell szerezniük, hogy a kutyust megfelelően ellássák, így lesznek számára is gördülékenyek a mindennapok. Ami elengedhetetlen az az etető és itató tál, fekhely, minőségi kutyatáp, néhány játék, hogy ne a cipőink legyenek az áldozatok, szájkosár, ha tömegközlekedésen utazunk, illetve fontos még a póráz vagy a kutyahám.

Miért a kutyahámot válasszuk?

A kistestű kutyák sétáltatásához a kutyahám ideálisabb, mivel így nem érheti az eb nyakát sérülés. Vannak, akik a kutyával együtt sportolnak, például együtt mennek futni, ebben az esetben is hasznosabbnak bizonyul a nyakörv helyett.

Közterületen nem igazán szabad kutyát póráz nélkül sétáltatni, több százezres büntetést is kiszabhatnak, ha ezt nem tartjuk be . Továbbá hiába jámbor a kutyusunk, bizonyos történések kiválthatnak belőle egyéb indulatokat és ennek a hatására kárt tehetnek másokban, valamint kutyatársaikban. A póráz viszont meglehetősen kényelmetlen a kutyák számára, életveszélyesnek is bizonyulhat szeretett kiskedvencünk számára.

A hagyományos pórázok erőteljes hatást fejtenek ki az ebek nyakán, bizonyos életkorban és testtömeg esetében ez nagy problémákat generálhat. Amikor zabolátlanul szeretnének valamit körbeszaglászni, történhet olyan hirtelen mozdulat, hogy a nyakörv szorítása fuldoklást idéz elő náluk, ennek következtében pedig el is ájulhatnak, de még tragikus kimenetelű is lehet a vége.

A kutyahám a kutya egész testét öleli körbe, így a visszarántás, hirtelen húzás, befeszülés következtében a testi épségük nincs semmilyen veszélynek kitéve. Tehát az állatra nézve ez a megoldás nagyobb biztonságot jelent, ezt számos állatorvos is alátámasztotta már. Sokak szerint irányítani is könnyebb a kutyust a hámmal.

A munkakutyák tekintetében is sok helyen előírás a hám használata, hiszen nagyobb kontrollt biztosít a hagyományos pórázokkal szemben.