Az autós kiruccanásokhoz néhány kérdéskört okvetlen fontos végigjárni, amelyekhez nem kell műszaki zseniknek lennünk, de fontos tisztán látnunk az adott tényeket, veszélyeket és a szituáció lehetséges teendőit. Télen egy hosszabb autózás nagyobb odafigyelést igényel, teljesen más gyakorlati módszerekre van szüksége a sofőrnek, mint tavasszal vagy nyáron. Ez azért is van, mert az utak csúszósabbak a nedves időjárás miatt, a hó és az ónos eső is akadályokat teremthet. Éppen ezért lassabban szükséges vezetni, fokozottabb tempót tartani, odafigyelni a követési távolság betartására és minden esetben kerülni a hirtelen fékezéseket, ugyanis ezeknek a figyelmen kívül hagyása balesethez is vezethet, nem mellesleg utastársaink biztonsága sincs így szem előtt tartva.

Sajnos hazánkban a figyelmetlen sofőrök miatt rengeteg baleset történik a közutakon és sokszor a vétlen autós issza meg a levét. Tehát egy téli wellness-re elindulva a családdal útközben legyünk résen és az aktuális időjárásnak megfelelően vezessünk, például célszerű az útmentén található növényzetet is megfigyelnünk, például, hogy mennyire zúzmarásak és figyelni az úttest tükröződését is.

Milyen dolgokat tegyünk be az autóba télen?

A hólánc hazánkban nem kötelező, de számos helyzetben jól jöhet, így mindenképp szerezzük be és pakoljuk be a csomagtartóba. Jégkaparó sem hiányozhat, a nagy mínuszokban a nedvesség egy pihenő ideje alatt is ráfagyhat a szélvédőre, sőt jó, ha van pumpás jégoldónk is. Ablakmosó folyadékból fagyállót válasszunk, ellenkező esetben pórul járhatunk. A téli motorolaj adalék is fontos, ami kellő védelmet nyújt a gépjármű motorjának, igazodik az alacsony hőmérséklethez, fagyokhoz és megakadályozza a besűrűsödést. A téli motorolaj adalékok alkalmazásával a motor a hidegben is beindul majd és a szabálytalan működés is nagyobb eséllyel elkerülhető.