A játék nagyon fontos a gyermekek életében, mondhatni készségfejlesztő hatást gyakorol rájuk. A gyártók ma már rengeteg típusú játékot piacra dobtak, még a legkisebbek számára is és egyre több köztük az olyan típusú, amelynek fejlesztő hatása is van. A technológia fejlődésének köszönhetően napjainkban egyre több az olyan játék, ami interaktív, ezek jellemzően egy gombnyomásra működésbe lépnek és csinálna valami érdekeset. Ami régen és mostanában is felkapott eszköz, az a hinta, ami meglehetősen közkedvelt a gyermekek körében, a játszótereken szinte mindig sorban állnak a hinta előtt, hogy végre használhassák.

Milyen előnyei vannak a hintázásnak?

Manapság nincs olyan gyermek, aki ne hintázott volna életében, valójában már csecsemőkorban megtapasztalják a kicsik a mozgást, amikor ringatjuk őket. Óvodákban, iskolákban és játszótereken is nélkülözhetetlen a hinta, sőt ma már lakásokban is megfigyelhető. Sok szülő nem is gondolná, hogy a hintázásnak mennyi előnye ismert, amit számos kutatás is alátámaszt, tehát nem csak móka szempontjából kiváló. Többek között a fizikai, szociális és kognitív készségek fejlődésére is pozitívan hat a hinta. Gyakorlatilag megalapozza a fizikai erőnlétet, a ritmikus mozgás hatására nem fognak a kicsik szorongani, félni és a feszültséget is könnyebben leküzdik majd. Ebből következtethetünk arra, hogy a hinta összességében megnyugtatja őket.

A hinta iránti szeretet felnőttkorban sem múlik el, sokaknak van például a kertben függőhintájuk. A hintázás ezen kívül fejleszti az egyensúlyérzéket, térérzékelést és a ritmusérzéket, valamint javítja a mozgáskoordinációt, illetve a inommotorikus mozgást. Kutatások még azt is igazolták, hogy azok a gyerekek, akik sokat hintáztak, könnyebben sajátítják el az írást és az olvasást is, de még a betűket is kisebb eséllyel cserélik fel. Hintákból ma már számtalan típusú kapható, mostanában sokan szereznek be csepphintát, amiben a gyerkőc még akár pihenni vagy olvasni is tud, nem mellesleg mutatós darabja bármelyik helyiségnek.

One comment on “Hasznos játékok kisgyermekeknek

Comments are closed.