Nincs is annál bosszantóbb, mint amikor kivesszük az edényeket a mosogatógépből és látjuk, hogy az edényeken maradtak ételfoltok, például tészta maradékok vagy a zsírosság sem tűnt el maradéktalanul. Ez lehet a készülék hibájából adódóan is, ezért is fontos megbízható márkát választanunk, de sokszor a mosogatógéphez vásárolt tisztítószerben keresendő a hiba. Ma már rengeteg típusú mosogatógéphez való tisztítószert piacra dobtak a gyártók és mindig igyekeznek valamit újítani, ám vannak olyanok, amelyek egyáltalán nem hatékonyak, sokszor még áthatnak is a berendezésnek, ezért nem javasolt a nagyon olcsón kaphatóakat beszereznünk.

Az ideális szereknek, maradéktalanul meg kell bírkózniuk a legmakacsabb szennyeződésekkel is, legyen szó akár egy olyan edényről, amelyben az adott étel leégett. Ma már a szakemberek számos tesztet is elvégeztek a mosogatógéphez kapható szerek kapcsán, hogy minél jobban megkönnyítsék a vásárlók dolgát, így a döntés lényegesen egyszerűbbé válik.

Milyen szempontokat vesznek figyelembe a tesztelések során?

A gépi mosogatószerek tesztelésénél fontos szempont a tisztítás hatékonysága és a foltmentesség. A különféle szereket más-más típusú edényeken is tesztelik, amelyeket többféle módon szennyeznek be és ugyanazon a készüléken vizsgálják meg, hogy milyen hatékonysággal tisztulnak meg. Jellemzően azt is ellenőrzik, hogy marad-e bármilyen nyoma a vízkövességnek, illetve, hogy mennyi a száradási idő.

A gépi mosogatószerek fontos összetevője a nátrium-karbonát, más néven ez a mosószóda, ennek az összetevőnek tisztító és fehérítő hatása van elsősorban, a nátrium-prekarbonát is meghatározó és hasonló tulajdonságokkal rendelkezik, de a hidrogén-peroxid 2:3 arányú vegyítése sem maradhat el. Valamennyi gépi mosogatószer nemionos felületaktív anyagot is tartalmaz, melyek zsíroldó hatása kiváló.