Napjainkban nagyon sokan rendelnek termékeket online webáruházból, ami nem véletlen, hiszen lényegesen kényelmesebb megoldás, ráadásul ki sem kell mozdulni az otthonunkból. Éppen ezért mára már a szállítmányozás is egyszerűbbé vált.

Ha személyes használatra szánt árut vásárolunk az EU-n kívülről, előfordulhat, hogy fizetnünk kell vámot, jövedéki adót, Általános Forgalmi Adót (ÁFA) és egyéb adókat. Amennyiben az áru értéke (a szállítási, biztosítási és kezelési költségek nélkül) meghaladja a 150 eurót, akkor vámot kell fizetnünk. Ezek az összeghatárok a teljes szállítmányra vonatkoznak, nem csak egy tételre. A jövedéki adót az alkohol- és dohánytermékek után kell fizetni és a vámtól elkülönül. A különböző árukra különféle jövedékiadó-mértékek vonatkoznak.

Áfa- és vámmentes akkor lesz egy küldemény, ha értéke nem haladja meg a 22 eurót, amennyiben meghaladja, de nem éri el a 150-et, akkor a vámot nem, viszont az áfát szükséges megfizetni. 150 euró érték felett pedig értelemszerűen mind a kettőnek a költségét elkérik.

EU-n kívüli magánszemély is küldhet csomagot például a Magyarországon élő rokonának, ilyenkor a következőképp kell eljárni. Áfa- és vámmentes marad a küldemény, ha értéke nem haladja meg a 45 eurót. Ha az érték 45 és 150 euró között van, akkor az áfa megfizetése kötelező, 150 felettiek esetében a vámé is. Mindez a nem kereskedelmi célú árukra vonatkozik.

Mikor nem kereskedelmi jellegű a küldemény?

Nem sorolják a kereskedelmiek közé, ha alkalomszerű folyamatról van szó és, ha kizárólag a címzett személyes használatát szolgálja. A termék tulajdonságait is megvizsgálják, ezért nem szabad kereskedelmi szándékot tükröznie.