Kozmetikai cikkeket a mindennapjaink során alkalmazunk, ide soroljuk a szappanokat, tisztálkodó szereket, samponokat, fogrémeket és még számtalan más szépségápolási terméket. A kozmetikumok jellemzően jelentős számbn tartalmaznak vegyi anyagokat, éppen ezért mindig célszerű egy pillantást vetni az összetevőkre. A legátfogóbb jogaszabályok a kozmetikai cikkeket illetően Európában születtek. A rendelet magába foglalja azon anyagokat, amelyek megengedettek, vagy korlátozások vonatkoznak rájuk, illetve tilos a használatuk.

A kozmetikumokban található vegyi anyagok allergiás reakciókat válthatnak ki, főleg az érzékenyebb bőrtípussal rendelkezők esetében. Elsősorban a tartósítószerek, illatanyagok felelnek az allergia kialakulásáért. A tartósítószerek azt a célt szolgálják, hogy az adott termék szavatossági ideje minél tovább tartson.

A gyártóknak kötelességük a termékek biztonságával kapcsolatos tudományos értékelést megejteni, ennek eredményét pedig be kell nyújtaniuk az európai hatóságoknak egy olyan portálon keresztül, ami a kozmetikai termékekkel kapcsolatos információk bejelentésére szolgál. Tehát mindenképp bizonyítaniuk kell, hogy a szépségápolási cikkek nem jelentenek egészségügyi kockázatot.

A hatóságok rendszeresen felügyelik a piacot, vizsgálatokat rendelnek el és tesztelik a termékeket. Amennyiben olyan darabokat találnak, amelyek tiltott összetevőket is tartalmaznak, akkor azok bevonásra kerülnek és birságot is kiszabhatnak az érintett vállalatra.

Mik azok a nanoanyagok?

A nanoanyagok oldhatatlan, perzisztens anyagok, az EU-ban a gyártóknak okvetlen jelenteniük kell, ha valamelyik termékükben megtalálhatóak. A nanoanyagokat színezőként, tartósítószerként, UV szűrőként alkalmazzák, de az európai bizottsák ezeket ellenőrzi, mielőtt bele kerülnének a kozmetikumba.

Ma már számtalan helyen elérhetőek természetes kozmetikumok is, amelyek természetes anyagokat, gyógynövényeket tartalmaznak. A natúr szépségápolási cikkek lényegesen kevesebb eséllyel válthatnak ki irritációt, tehát használatuk biztonságosabb.