Szeptembertől rengeteg gyerkőc lép be először az óvodába, ami a szülőknek és a gyermekeknek is elég nagy kihívás. A gyermekek nyilván félnek, hiszen nagy lépés ez számukra, mivel több órán keresztül az anyukájuk vagy apukájuk nélkül kell lenniük napközben, a szülők is hasonló helyzetben vannak, ráadásul mindig izgulnak amiatt, hogy gyermekeik jól érezzék magukat az új közösségben, szeressék társaikat és az óvónéniket egyaránt.

Mielőtt bevinnénk a kicsiket az óvodába, jellemzően van egy első találkozás az óvónénikkel. A legjobb, ha személyesen ellátogatnak a család otthonába, ahol megismerkedhetnek a gyermekkel, itt már kialakul egy bizonyos kapcsolat, kötődés. Fontos, hogy a nyári szünet ideje alatt sokat beszéljünk a gyermeknek az óvodáról és lehetőleg pozitív dolgokat, ami lehet akár saját történet is. Az egészet úgy kell előadni, hogy izgalmas legyen és a gyermek egy kalandnak fogja fel az egészet. Sétáljunk el együtt többször az óvoda épülete előtt és mindig mondjuk el, hogy ide fog járni.

Könnyebb helyzetben vannak azok a szülők, akik már bölcsődébe is hordták gyermeküket, főleg akkor, ha az óvoda is azon a területen volt. Az óvodakezdést megelőző hónapokban igyekezzünk olyan meséket olvasni elalvás előtt, ami elsősorban ovis történetekről szól. Ilyen például Janikovszky Éva: Már óvodás vagyok című szerzeménye vagy Bartos Erika: Anna és Peti: Irány az óvoda című remekműve.

A gyermek is minden bizonnyal sok kérdést fog számunkra feltenni az óvodával kapcsolatban, próbáljunk meg őszintén válaszolni neki és természetesen érthetően.

Milyen játékokat játszunk, hogy megkönnyítsük majd az elválást?

Bizonyos játékok segítenek abban, hogy az elválás egyik félnek se legyen annyira drasztikus. A tapasztalatok alapján a labdagurítós, bábozós, kukucskálós játékok a segítségünkre lesznek, illetve a bújócska is.

Nyílt napra okvetlen látogassunk el a kicsivel és időben gondoskodjunk a legfontosabb dolgok beszerzéséről, amelyek nem hiányozhatnak a gyermek óvodai szekrényéből. Következő bejegyzésünkben összeszedjük, hogy pontosan mire is lesz majd szüksége.