A koronavírus-járvány miatt kötelezővé tették a maszkok viselését az üzletekben, kereskedésekben, gyakorlatilag minden zárt térben és ez vonatkozik a gyermekekre is. Ám a kicsik nehezen értik meg a jelenlegi helyzetet, ráadásul a bezártság sem tesz jót nekik, így nehezebb őket rávenni, hogy felvegyék a maszkot és eltakarják vele a szájukat és az orrukat is.

Első és legfontosabb, hogy legyünk türelmesek a gyermekeinkkel, üljünk le velük sokszor beszélgetni és magyarázzuk el nekik, hogy mi történik pontosan. Mondjuk el részletesen azt is, hogy most miért nem láthatják a nagyszülőket és mi is ez a járvány. Hívjuk fel a figyelmet a higiéniára is és az alapos kézmosásra, kézfertőtlenítésre, mutassunk számukra megfelelő példát.

Az óvodáskorú gyermekekkel nehéz ezt az egészet megértetni, de nem lehetetlen

A maszkok viselésére leginkább úgy tudjuk rávenni őket, ha például együtt választjuk ki számukra a legideálisabbat, mintha ruhát vagy más egyéb dolgot vásárolnánk. Vegyünk többféle szövet szájmaszkot, hogy legyen miből válogatniuk a mindennapok során, így kiválaszthatják, hogy éppen melyikhez van kedvük, de elmagyarázhatjuk nekik azt is, hogy éppen melyik típusú illik leginkább az öltözékükhöz.

Ma már rengeteg vállalkozás gyárt viccesebbnél-viccesebb maszkokat, ha ilyet vásárolunk a kisebbek számára, garantált, hogy kedvük lesz felvenni, sőt le se akarják majd venni, hiszen ezáltal sokkal inkább fog játéknak tűnni az egész, mint vészhelyzetnek.

Ne feledkezzünk meg elmondani és nyomatékosítani, hogy addig nem nyúlhatnak a maszkhoz, amíg alaposan kezet nem mostak. Lehetőleg textil maszkokat vásároljunk, amik többször használatosak, hiszen ki lehet őket mosni és vasalni, ezzel pedig a fertőtlenítésük is megtörténik.

A textil maszkok nem jelentenek teljes védelmet, de többet érnek, mintha nem lenne rajtunk semmi. Viselésükkel kevesebb eséllyel kapjuk el a vírusokat, baktériumokat és másokat sem fertőzünk meg, ha éppen mi vagyunk egy kissé megfázva.