Napjainkban a gyerekek életében egyre nagyobb a szerepe van a digitális eszközöknek, ezért háttérbe szorulnak az egyéb szabadidős tevékenységek és játékok. A villódzó, gyorsan váltakozó képek feszültséget okoznak a kicsikben, ezért sem javasolják a szakemberek a különféle eszközök gyakori használatát. Olyan tudatállapotba kerülnek általuk, amelyből nagyon nehezen képesek kiszakadni. Azok a gyermekek, akik sokat néznek tv-t könnyen figyelemzavarossá válhatnak, ami a későbbiekben nagy gondokat tud okozni, például majd az iskolában, a tanulás során, ráadásul nem lesznek képesek még 5 percre sem lefoglalni magukat önállóan.

Szerencsére ezen változtatni bármikor lehetséges, gyakorlatilag újra kell tanulniuk játszani. A játékok elősegítik a gondolkodás fejlődését és önállóságra tanítanak. Sokféle játékos tevékenységgel kiválthatjuk a képernyő nézését.

Melyek ezek a játékok?

A konstruktív, azaz építő jellegű játékok ideálisak abban, hogy a gyerkőc egyedül alkosson valamit. Ilyen lehet például a fakocka, lego esetleg a makett építés. Ezekhez sokszor építési útmutatót is adnak a gyártók, amelyet a kicsi lépésről-lépésre követhet. Az efféle tevékenységek fejlesztik a finommotorikai képességeiket is, valamint a tájékozódásukat. Előfordulhat, hogy elsőre kissé ügyetlennek bizonyulnak majd, de bíztassuk őket, hogy a sok gyakorlás hozza meg a gyümölcsét.

Figurákkal, bábukkal lehet a legjobban szerepjátékot játszani. Ez garantáltan megmozgatja a fantáziájukat, képzeletüket, így a kicsik sokkal kifejezőbbé válnak. Az érzelmeiket is jobban ki tudják fejezni majd, valamint a való életben történt eseményeket is egyszerűbben képesek lesznek feldolgozni. Azoknak, akik még egy bottal is elvannak több órán keresztül, meglehetősen  színes a belső világuk.

Szabályjátékoknak nevezzük a társasjátékokat, kártyajátékokat. Az efféle játékoknak köszönhetően megértik majd a szabályok betartásának a fontosságát és az ok-okozati viszonyokat. A türelmet is megtanulják, meg azt is, hogy mindig várják ki a sorukat.

A mozgásos játékok az izomzatukat erősítik és a testük fizikai állapotát, a kézműves játékok pedig kreatívabbá teszik őket.