Magyarország történelme rendkívül gazdag. Számos hagyományt őrzünk, világhírű művészek, feltalálók születtek és alkottak itt. Emiatt rengeteg emlék és alkotás található meg a múzeumokban. Budapesten is több száz múzeum fogadja a látogatókat. Az állandó kiállítások mellett, időszakos kiállításokat is folyamatosan szerveznek.

Miért látogasson el a Magyar Nemzeti Múzeumba!

A Magyar Nemzeti Múzeum főépülete Budapest szívében a belvárosban található. A klasszicista stílusú épület Pollack Mihály tervei alapján épült, alapítója gróf Széchenyi Ferenc. Gróf Széchenyi Ferenc a magyarságra vonatkozó magán gyűjteményét ajánlotta fel. A megalapítása óta a Nemzeti Múzeum jelentős mértékben átalakult. Újabb, óriási kulturális értékek kerültek át az épületből az Iparművészeti Múzeumba, Néprajzi és Természettudományi Múzeumba, a Szépművészeti Múzeumba valamint az Országos Széchenyi Könyvtárba. De a fővárostól távol is van több filiája van a Magyar Nemzeti Múzeumnak! Ezek az intézmények szintén csodálatos értékeket őriznek és időszakos kiállításokat is tartanak.

Milyen időszaki kiállításokat láthatunk a Magyar Nemzeti Múzeumban?

A Magyar Nemzeti Múzeumban a Seuzo-kincsek láthatóak 2019. január 31-ig.

A Seuzo- kincsek a késő római császárkor időszakából maradtak fenn. A kincs 14 ezüstből készült edényből és egy rézüstből áll. Az üstben tárolták az edényeket. Az ezüst edényeket a lakomákhoz és a tisztálkodáshoz használták. Rendkívül értékes művészeti alkotások, amelyek az akkori arisztokrácia ízlését, szokásait mutatják meg. A tálak vadász és piknik jeleneteket ábrázolnak, a feliratokból pedig arra lehet következtetni hogy a tulajdonos birtokai a jelenlegi Magyarországon, Balaton közelében lehetett.

A kincsek rendkívül kalandos úton kerültek Magyarország tulajdonába. Egy angol befektető csoporttól vásárolták meg, közel 25 évet lezáró botrányok, árverések után.

One comment on “Látogasson el a Magyar Nemzeti Múzeumba!

Comments are closed.