Hazánk legkisebb, de annál szebb borvidéke a Somlói Borvidék, ahol mindössze 550 hektáron zajlik a szőlőtermesztés. 1998-ban a vidéket bővítették, innentől Kissomlyó, és a Ság hegy is a terület részévé vált. A szőlőtőkék alatt húzódó tanúhegyek vulkanikus eredetűek, ezért a borokban sokkal jobban lehet érezni az ásványi anyagokat, amelyek még zamatosabbá teszik a nedűket. Mivel a hegyek északra eső felén is zajlik a szőlőtermesztés, ezért az ültetvények szinte teljesen körbe érnek. Az éghajlat kedvezően hat, hiszen nyáron mérsékelten meleg a levegő, a téli időszak pedig viszonylag enyhe. A látvány is lehengerlő a táj és az ültetvények szempontjából egyaránt, hiszen úgy néz ki, mintha a tőkék magából a bazaltból nőttek volna ki.

Milyen szálláshelyeken húzódhatunk meg a vidéken?

Az egész vidék hangulata csodálatos. Friss a levegő, gyönyörű a kilátás, valamint a nyugtató csendben tökéletesen hallani a természet varázslatos hangját, például a madarak csicsergését. Garantált, hogy a család minden tagja, -a legkisebbektől a legnagyobbakig- megtalálja a számára ideális programot.

A térségben található az 5 Ház Borbirtok, ahol kiváló programokban, gasztronómiai élményekben lehet részünk. Az apartmanok modern berendezésekkel vannak felszerelve, hihetetlenül kényelmes ágyakkal, kétségtelen, hogy maximálisan kipihenhetjük a rohanó hétköznapok fáradalmait. Az 5 Ház Borbirtok kimondottan családbarát szállásokat kínál, így nyugodtak lehetünk afelől, hogy gyermekeink teljes biztonságban lesznek az itt eltöltött idő alatt, a felnőttek pedig bátran részt vehetnek a legjobb borkóstolókon.

Amikor éppen nem kirándulni visszük a gyerekeket, vagy megmutatni nekik a nevezetességeket, a környék látnivalóit, akkor eltölthetjük velük az időt a szálláson található izgalmas társasjátékok egyikével. Jó idő esetén tollasozhatnak a kertben, amíg a felnőttek elkészítik bográcsban a finom vacsorát, vagy előkészülnek az esti grillpartira.

A hangrendszerrel felszerelt parti helyiségben még a lurkók születésnapi buliját is megünnepelhetjük, lufikkal, tortával, vagy amivel csak szeretnénk, a birtok alkalmazottai készséggel segítenek bármiben.

A Somlói vidéken található 5 Ház Borbirtok nem csak gyerekbarát, hanem állatbarát szállás is, kis kedvenceinket ugyanolyan vendégként kezelik.

Ha erre járunk, mindenképp kóstoljuk meg a vidék leghíresebb borait, köztük a furmintot, hárslevelűt, olaszrizlinget, traminit és a nevezetes juhfarkat.