Biztos Ön is feltette magának ezt a kérdést, ha van kicsi gyereke és sok időt tölt vele az autóban utazással.

Már itt az elején nyomban le is szögezhetjük, hogy erre a kérdésre nem fogjuk tudni megadni a pontos választ, hiszen megannyi objektív és szubjektív szempont lesz amely befolyásolja döntésünket. Ettől függetlenül azért léteznek olyan sarokpontok, melyek jó kiindulási alappal szolgálhatnak a kérdés megválaszolása tekintetében.

Vegyük rögtön az objektív adatokat melyek szerintünk a megbízhatóságot tükrözik. Ezek az ADAC és ÖAMTC gyerekülés tesztek. Ezek igen komoly mérési eredmények konklúzióit tartalmazzák az adott gyerekülés tekintetében a biztonságosságára vonatkozóan. Aztán jönnek a szubjektív adatok. Mennyire kényelmes, milyen a színe, a borító tapintása, az ülés dizájnja és még rengetek más szempont. Ezeknek igazából csak a saját ízlésünk szab határt. A jó hír, hogy a gyártok kínálatában óriási a paletta – mind színválaszék mind dizájn tekintetében – és mindenki igyekszik a legvadabb igényeknek megfelelő gyereküléseket kínálni. Így ötletek és fejlesztési újdonságok tárházával találkozhatunk. Pl. Isofixes csatlakozású legyen-e az ülés, legyen benne hangszóró vagy mágneses övtartó és még megannyi funkció, amivel a választásunkra próbálnak hatni.

Persze döntésünket nagyban meghatározza az ár. Hajlamosak vagyunk több hasonló kategóriába sorolható termék közül az olcsóbbat választani. Viszont a rendelkezésünkre álló statisztikai adatok arra mutatnak rá, hogy pár ezer forint különbség esetében gyerekülés tekintetében hajlamosak vagyunk igenis a drágábbat választani. Mi ennek a magyarázata? Roppant egyszerű. Ha belegondolunk, hogy egy több millió forint értékű autóba választunk egy olyan biztonsági eszközt, amely a saját gyerekünk életéért lesz felelős, akkor ezen a pár ezer – vagy tízezer – forinton már nem fog múlni a döntésünk.

Mindenképp érdemes időt és energiát szánni a kínálat áttekintésére. Válasszunk mindig megbízható gyártótól és akkor elmondhatjuk, hogy a számunkra legmegfelelőbb gyerekülést szereztük be.