Az a bizonyos 9 hónap csodálatos a leendő édesanya számára, vannak ugyan rosszullétek is, de az idő nagy része várakozással és meghittséggel teli. A 9 hónap alatt minden dolgot érdemes beszerezni, amelyek szükségesek lesznek a babának, például a kiságynak vagy bölcsőnek, babakocsinak, cumisüvegnek, ruhácskáknak, babakádnak, babafürdetőknek és pelenkáknak rendelkezésre kell állniuk.

A babával való ismerkedés a kórházban kezdődik, itt még elsősorban az édesanyával kezd kialakulni a szoros kapcsolat, ez az időszak jellemzően 3-4 nap. A hazaérkezés pillanata meglehetősen izgalmas, sokszor furcsa belegondolni, hogy innentől kezdve többen lesznek majd a családi fészekben, szóval elképzelhető, hogy az első napok még ijesztőnek tűnnek.

Az otthon töltött első közös időkre sokan készülnek úgy, hogy ezzel kapcsolatos könyveket, szakirodalmat olvasnak. A csecsemős nővérek napjainkban sajnos nem látják el kellő információval az újdonsült anyákat, így nincsenek rá felkészülve, hogy miként is működik egy kisbaba, ezért az első napok az esetek többségében nyugtalanul, türelmetlenül telnek.

Mit lehet tenni, hogy könnyebben teljenek az első napok?

Az újszülöttek még nem éreznek éhséget, mivel 9 hónapon keresztül a köldökzsinórból kapta a táplálékot, tehát az első nagy lecke a táplálkozás elsajátítása. A pici gyomra dió nagyságú, körülbelül egy hét alatt lesz sárgabaracknak megfelelő méretű. A kisméretű gyomor hamar megtelik és gyorsan ki is ürül, ezért sokszor kis mennyiség táplálékra van az újszülötteknek szükségük.

A tejtermelés miatt sem kell aggódni, a mirigyeknek szükségük van pár napra, hogy beinduljanak és az is teljesen normális, ha kissé fájdalmasnak érezzük a szoptatást.

Az első napok tehát nehezek lehetnek és még a kicsinek is szoknia kell a környezetet, így ne lepődjünk meg, ha az első nap még nyugtalan, sokat sír és enni sem eszik sokat. De az is elképzelhető, hogy egész nap csak aludni fog és csak enni fog felkelni. Az első napokban a rokonok látogatására is készüljünk fel, hiszen ki ne lenne kíváncsi a család legújabb tagjára. Egy babalátogató ajándékkal történik, legalábbis illik vinni, szóval számítsunk rá, hogy kapunk valami olyasmit, amivel már rendelkezünk.