Az a bizonyos 9 hónap csodálatos a leendő szülők számára, tele van csodás pillanatokkal , várakozással és izgalmakkal. A várandósság ideje alatt viszont számos tünet és rosszullét is jelentkezhet, amelyek többsége normális, de vannak olyan esetek, amikor azonnal orvoshoz kell fordulni. Az alábbi cikkben összeszedtük, hogy melyek ezek a tünetek és rosszullétek.

A baba fejlődését és a kismama egészségi állapotát rendszeresen ellenőrzik, de felléphetnek helyzetek, amikor azonnal orvoshoz kell fordulni, ilyen lehet, ha vérzést tapasztalunk vagy hirtelen jelentősen felmegy a lázunk, de az erős fejfájás is indokolhatja, hogy felkeressünk egy szakembert vagy a túlzott ödéma, ami megjelenhet az arcban, kézben és a lábon. Erős hasi fájdalom is jelenthet bajt, illetve a baba mozgásának csökkenése.

Ezek a tünetek jellemzően súlyosabb problémákat jeleznek és azonnali orvosi ellátást igényelnek.

A normál tünetek, rosszullétek közé soroljuk a hányingert, hányást, fáradtság érzetet, izom- és ízületi fájdalmakat, feszülést a mellben, gyulladt emlőket, székrekedést, de még a fokozott kialvatlanság is ide tehető.

Ezek a tünetek a legtöbb kismamánál előfordulnak és általában a terhesség első harmadában jelentkeznek.

A nőgyógyászati magánrendelések felkeresése akkor javasolt, ha a fennálló tünetek hosszabb ideig tartanak, esetleg súlyosbodnak. A hányinger és hányás például lehet annyira erős, hogy nehéz enni és folyadékot fogyasztani vagy a fáradtság is elfajulhat akkora mértékben, hogy nehéz a napi teendőket elvégezni.

A tünetek különféle vitaminokkal, étrend-kiegészítőkkel enyhíthetőek, sokszor a nem túl intenzív sport és mozgás is segít. Sokszor javasolják a folsav és a D-vitamin pótlást, illetve a rostban gazdag étrendet.