A gyermekek biztonságos alvási körülményeit fontos megteremtenünk, amihez számos tényező hozzájárul. Minden, ami a kiságyban van potenciális veszélyforrásnak tekinthető, ilyen lehet a puha párna, rácson elhelyezett fejvédő, takaró, de még az alvóka is. Ha valamelyik az éjszaka folyamán rákerül a kicsi fejére, az komoly légzési nehézségeket okozhat. Célszerű tehát az effajta dolgokat száműzni a pici ágyából, elegendő csupán egy keményebb matrac, amely magas pamuttartalmú lepedővel van szorosan behúzva, párnát pedig azoknak a gyermekeknek tegyünk a feje alá, akik refluxal vagy egyéb pocakproblémákkal küzdenek. Lehetőleg válasszunk kifejezetten kisbabáknak tervezett memóriapárnát, ezek ugyanis jóval biztonságosabbak. A csillogó plüssök inkább a kiságyon kívül kapjanak helyet.

A kellemes alvási hőmérsékletet ne takarókkal oldjuk meg, hanem a megfelelő ruházattal, viszont okvetlen ügyeljünk a vastagságra és a rétegződésre.

3 alapdarabját különböztetjük meg az éjjeli ruházatnak. Az egyik a body vagy kombidressz, amiből rövid és hosszú ujjút egyaránt beszerezhetünk. Lényeges, hogy tartalmazzanak minél több pamutot, így a kicsi bőre jobban tud szellőzni. Ezt okvetlen ellenőrizzük a vásárlások alkalmával.

A másik lényeges ruhanemű a rugdalózó, amiből vannak pihe-puha plüss anyagúak, de ezek viselete leginkább napközben javasolt, éjjelre itt is a pamutot részesítsük előnyben. A lábfej rész jó, ha zárt, ugyanis ezáltal nem tud felhúzódni a szára. A harmadik, ami kiválthatja a takarót, az a hálózsák, sokak szerint eléggé praktikus tud lenni, de mindenképp tartsuk szem előtt a kényelmet, egyes darabokat néha nagyon szűkre tudnak szabni.

Mit adjunk rájuk nappal?

Nappal is inkább a kényelemre és a praktikusságra koncentráljuk, mintsem a divatra. Például, ha mennünk kell valamerre a babával, útközben is bármikor esedékes lehet a pelenka csere, ezért olyan darabokat adjunk rá, amelyek révén könnyen hozzáférhetünk a pelushoz. Orvosi vizsgálatok, csecsemő csípőszűrések alkalmával is viszonylag gyorsan szabaddá kell tenni bizonyos testrészeket, tehát ilyenkor is szenteljünk jelentős figyelmet az öltözékre.