A csecsemők bőre meglehetősen érzékeny, sokkal vékonyabb és sérülékenyebb, mint a felnőtteké, így hajlamosabb az irritációra, a szárazságra és más bőrbetegségekre. A baba érzékeny bőrének megfelelő ápolása kulcsfontosságú a mindennapok során.

Az érzékeny bőrű csecsemők extra gondoskodást és figyelmet igényelnek, hogy bőrük egészséges és kiütésmentes maradjon. tehát alaposan körbe kell járni a témát és a baba kozmetikumok világát, mielőtt bármit is alkalmazunk.

Íme néhány tipp, amit érdemes szem előtt tartani…

A ruhaneműk kiválasztásakor részesítsük előnyben a puha, természetes anyagokat, például a pamutot. Kerüljük a durva vagy karcos darabokat, amelyek irritálhatják az érzékeny bőrüket.

Lehetőleg használjunk enyhe, illatmentes termékeket, ma már szerencsére rengeteg típusú gyengéd, hipoallergén és illatmentes, kifejezetten csecsemők számára kifejlesztett kozmetikum létezik, például a természetes samponok is ilyenek. Kerüljük  a több összetevős, tartósítószert tartalmazó, illatanyagokkal rendelkező szappanok, krémek és mosószerek használatát, amelyek megfosztják a bőrt a természetes olajaitól és irritációt okozhatnak.

Tartsuk tisztán és szárazon a pelenkázási területet és gyakran cseréljünk pelenkát, hogy megelőzzük a pelenkakiütést. Tisztítsuk meg a pelenka alatti területet gyengéd, illatmentes törlőkendővel vagy meleg vízzel és puha törülközővel töröljük szárazra. Semmiképp se alkalmazzunk alkoholt vagy illatanyagot tartalmazó kendőt, mivel ezek durván hathatnak az érzékeny bőrre.

A csecsemőknek nincs szükségük gyakori fürdetésre, mivel a túlzott mosdatás kiszáríthatja az egyébként is érzékeny bőrüket és ez is előidézheti a pelenkakiütést. Válasszuk a rövid ideig tartó, langyos fürdőket, enyhe, illatmentes babafürdető vagy krém használatával. A közvetlen napsugárzástól is javasolt óvni a baba bőrét, amennyiben kint tartózkodunk a szabadban, kenjük be fényvédő krémmel azokat a területek, amelyeket nem fed a ruha.

Hogyan kezeljük a pelenkakiütést?

A pelenkakiütés gyakori bőrbetegség, amely sok csecsemőt érint. Jellemzően a bőr vörössé válik és begyullad a pelenka környékén. Olyan tényezők okozhatják, mint a nedvesség, a súrlódás, valamint a vizelet és az ürülék által okozott irritáció.

Úgy előzhetjük meg, ha Gyakran cseréljük a baba pelenkáját és gyengéd törlőkendővel vagy meleg vízzel alaposan megtisztítjuk a területet. Hagyjuk a bőrt megszáradni a szabad levegőn, mielőtt új pelenkát adunk rá.

Alkalmazzunk védőhatású krémet, például vazelint, hogy gátat képezzünk a baba bőre és a pelenka nedvessége között. Ez segíthet megelőzni a további irritációt.

Kerüljük a szoros pelenkák vagy ruhák használatát, amelyek kidörzsölhetik a baba bőrét, válasszunk lazább szabású pelenkákat és puha, lélegző anyagokból készült ruhadarabokat.