Mióta nekem is van gyermekem, egyre jobban foglalkoztat, hogy milyen vegyszereket viszünk be a házba. Rá kellett jönnöm, hogy a gyerekek előtt, mikor még nem figyeltünk rá, rengeteg olyan mosószert, öblítőt, tisztítószert használtunk, melyeknek sok-sok rossz hatása is van, mind ránk nézve, mind pedig a környezetre nézve.

Mivel mossuk a gyerek ruháit

 

Kezdetek

Első körben az öblítőt cseréltük le. Nem szerettem a ruhák sokszor fura szagát, valamint többször volt olyan, hogy száradás után meglátszott a ruhákon a mosószer, illetve az öblítő nyoma. Így viszonylag hamar váltottunk. Most már csak ecetes vizet használunk öblítő szernek. Így a ruháknak száradás után csupán friss illata van és nem mellesleg a mosógépet is tisztítja, nem kell külön vízlágyító szert használni. Ez a megoldás azokban a családokban is megoldás lehet, ahol valaki allergiás az öblítő szerre, mert hogy egyre több gyermek és felnőtt is allergiás lesz mindenféle ilyen szerre.

 

Folyamatos utána járás, olvasás

Mivel láttuk, hogy az ecetes víz milyen jól bevált, elkezdtünk utána olvasni, hogy a takarítószereket, a mosószert milyen egyéb természetes módon tudjuk helyettesíteni.

Főleg a férjem járt élen a témába vágó cikkek felkutatásában és ő adta át nekem a megszerzett tudást.

Visszatérve az ecetes vízre, ez az a keverék, amit számtalan dologra használunk. Mivel az ecet fertőtlenítő hatású, így mikor a gyerekek megszülettek, a mindenféle bolti fertőtlenítő szer helyett ezt használtuk a gyerekek holmijának fertőtlenítésére. Ezen kívül ezt használjuk a padló felmosására, ablak mosásra, ezzel takarítjuk az erkélyt, de az asztalt és a konyha pultot is.

És íme a mosáshoz használt ecetes víz keverési aránya: 1dl vízhez 1 evőkanál 10%-os ecet. Ugye milyen egyszerű?!

És aki esetleg azt gondolná, hogy az ecetes víztől ecet szagú lesz a ruha, megnyugtatok mindenkit, hogy egyáltalán nem lesz. Sokkal inkább friss, illatmentes ruhákat kap a mosás után.

 

Néhány természetes mosószer

A mosáshoz egy ideje kizárólag mosószódát használunk és mivel nálunk elég kemény a víz, egy nagyon kicsi szódabikarbónát is adunk hozzá. Ha pedig valamelyik fehér ruha már egy kicsit megszürkült, vagy besárgult, akkor folttisztító sót használunk, mely megint csak természetes és ugyanolyan jól, vagy jobban működik, mint bármelyik egyéb vegyi fehérítő.

Ha pedig valamelyik gyermekünk például fűvel vagy más egyébként elég nehezen kimosható foltot gyárt a ruhájára, azokat is ezekkel bedörzsölve tüntetem el. Ilyenkor ugyanúgy mint egy mosószappannal bedörzsölöm, hagyom ázni és kimosom.

 

Egyre fontosabb lenne a természet védése

Mikor elkezdtük leváltani a vegyi tisztító szereket a természetes változatukra két dolog is lebegett a szemünk előtt. Egyrészt, hogy a gyerekek minél kevesebb vegyi anyaggal találkozzanak, másrészt hogy ezzel, ha nagyon kis mértékben is, de óvjuk a környezetet. Nem tudom, hogy tudták-e, de például az öblítő szerek a vizekbe kerülve, csak nagyon-nagyon lassan bomlanak le, ha egyáltalán lebomlanak. Ez azért elég aggasztó.

Mielőtt azt gondolnánk, hogy elvakult környezet védők vagyunk, el kell mondanom, hogy azért ez nem igaz, de próbáljuk a gyerekeket is arra tanítani, hogy minél jobban meg kell védenünk a környezetünket.

Előző bejegyzésünkben a gyerekbarát helyekről írtunk  Budapest közelében. Szerintünk érdemes elolvasni!