A vallásnak sokak életében meghatározó a szerepe, az Istenben való hit  számukra a mindennapok része. A keresztény emberek éppen ezért meglehetősen fontos eseménynek tartják, amikor elsőáldozókká válnak, ami a hit szerint az első találkozásnak számít az Eucharisztiában jelen lévő Istennel. Az Úrral való találkozás lényegében a keresztény élet középpontjában van, ami abban valósul meg, hogy a kenyeret és a bort magukhoz veszik a hitet gyakorlók. Erre a találkozásra szellemileg fel kell készülniük az érintetteknek, ebben pedig segítenek a lelkipásztorok, ráadásul meg is kell ismerniük azokat, akik erre az elhatározásra készülnek.

Kik lehetnek elsőáldozók?

Azon gyermekek léphetnek az elsőáldozás útjára, akiknek a szülei ezt személyesen kérvényezik, de az is feltétel, hogy meg legyenek keresztelve. A katolikusoknak a keresztség a szentségek kapuja.

Felnőttek is lehetnek első áldozók?

Igen, felnőtt korban is lehetséges elsőáldozónak lenni, de a felkészülés ideje rájuk is vonatkozik, a tanulás nagyjából egy évig tart, amelyhez keresztény könyvek beszerzése is szükséges. Ez idő alatt az egyházközösség szentmiséin is meg kell jelenniük az érintetteknek, de némely közösségi alkalmat sem illik kihagyniuk. 10 éves kortól már fel lehet készíteni a gyermekeket az első szentáldozásra, ilyenkor még meglehetősen könnyen elsajátítják a hittanismereteket. A plébániákon rendszeresen tartanak elsőáldozásra felkészítő programokat, amelyek végén vizsgára is sor kerül. A gyermekeknek pedig 2 év hittanoktatás szükséges az elsőáldozás előtt.